FORSPIST PÅ NETT: Du kan forspise deg på Internett. For Internett smaker veldig, veldig godt. Foto: Michael Daulder / Reuters
FORSPIST PÅ NETT: Du kan forspise deg på Internett. For Internett smaker veldig, veldig godt. Foto: Michael Daulder / ReutersVis mer

Hvordan redde ditt ulykkelige ekteskap med Internett

- Du kan forspise deg på Internett. For Internett smaker veldig, veldig godt.

Agnes Ravatn har slått opp med Facebook. Hun har gjort det på kommentarplass i Dagbladet. (Det måtte hun jo. Hvordan skal noen ellers få vite at du har dumpet noen når du ikke kan si det på Facebook?)

Å skulle jobbe på datamaskin er vrient. Du skal skrive, tenke langsome tanker og lese kompliserte artikler. Og du har TV, radio, tetris og dameblad på samme sted som tenkestedet ditt. Det er som å prøve å spise gulrot og tunfisk mens kjøkkenet bugner over av nybakte boller. Det er vanskelig. Og du trenger ikke være nettskeptiker for å innrømme det.

Agnes kan slutte med Facebook. Det kan ikke jeg. Jeg jobber med Facebook. Jeg har ordet «Twitter» i stillingsbeskrivelsen min. Samtidig er det ikke mindre fristende for meg å se på bilder av søte ugler hele dagen og hele natten.

Her er grunnen til at jeg får gjort noe som helst:

8 SAMLIVSTIPS FOR OSS SOM JOBBER PÅ DATA'N:
• Innse at du bare er et menneske, og at Internett er morsommere enn alt du kaller «jobb».

• Innstaller Rescuetime og la den måle hva du faktisk gjør på datamaskinen din en ukes tid. Se kakediagrammet som viser at du har brukt 60% på Facebook og 16% i Word. Gråt.

• Hvis du jobber med sosiale medier må du skaffe deg en 3-parts plattform der du kan ordne facebookingen og twitringen din. Jeg bruker Sprout Social på jobben. Da kan jeg svare og oppdatere alt på et sted. Og jeg får ikke opp Facebook-chatten...

• Installer Antisocial. Du bestemmer hvilke sider programmet skal blokkere, men beholder resten av Internett. Steng sidene som faktisk stjeler tiden din.

• Ta pauser borte fra datamaskinen. Du har en kropp. Kroppen må røre på seg. Jeg bruker TimeOut som popper opp og sier «Pause!» hvert tiende minutt og «Pause! Lang pause!» hver halvtime. Og så må du skynde deg å jobbe før programmet avbryter deg igjen...

• Gjem mobilen din. Det hjelper ikke å skru på Antisocial på laptop?en hvis du surfer Facebook på telefonen istedet. Jeg putter mobilen i hylla der jeg ikke kan nå den. Og så skrur jeg opp ringelyden hvis jeg absolutt må være tilgjengelig.

• Gi deg selv fri bruk i belønning. Det er gøy å hoppe fra blogg til blogg. Det er gøy å krangle med duster på Facebook. Det er enda artigere når du ikke har så dårlig samvittighet.

• Forstå at selvdisiplinen din er en sart blomst som trenger riktige vekstvilkår. Og ikke slå deg selv i hodet om du kaster bort en dag på nettet likevel. Det er sånn det er å være menneske. Vel, det er sånn det er å være modernemenneske.

SIST, MEN IKKE MINST:
Du må ha skjermfri hver dag. Som sosiale medier-misjonær er det kjipt å innrømme at det viktigste jeg gjør for min mentale helse er å slutte å twitre klokka fem og la datamaskinen være på kontoret. Du kan forspise deg på Internett. For Internett smaker veldig, veldig godt. Men vi er en kropp. Derfor må jeg bake brød. Og gå en tur. Poenget er ikke hva jeg gjør, men at kroppen får være med på moroa.

Publisert på bloggen idajackson.no.