FRAMPEK: Med noen tv-bokser kan du nå se på hva du vil, når du vil. Dette er bare en forsmak på en tv-fremtid tv-seerne i 1980 (da dette bildet av Vidar Theisen er tatt) neppe kunne forestille seg. Foto: SCANPIX
FRAMPEK: Med noen tv-bokser kan du nå se på hva du vil, når du vil. Dette er bare en forsmak på en tv-fremtid tv-seerne i 1980 (da dette bildet av Vidar Theisen er tatt) neppe kunne forestille seg. Foto: SCANPIXVis mer

Hvordan ser vi på TV om ti år?

Allerede nå kan du se hva du vil, når du vil.

||| Rett før sommeren ble kabel-TV-boksene fra Get oppgradert med en liten, men ikke ubetydelig funksjon. Om du er Get-kunde og samtidig abonnerer på Canal+, kan du nå via en egen meny spille av en rekke av månedens filmer og TV-serier - akkurat når du selv vil, uavhengig av når de egentlig går på TV.

Dette er en naturlig utvikling for PVR-boksene (Personal Video Recorder), som lar deg ta opp programmer og serier på en harddisk. Denne løsrivelsen fra sendeskjemaet er allerede blitt en uunnværlig del av den personlige TV-opplevelsen for mange, men har hittil krevd at du faktisk husker å ta opp programmet på forhånd.

Når Canal+ nå tilbyr store deler av menyen à la carte, uten at du selv har tatt opp programmene, er det en anerkjennelse av at tv-publikummet ikke lenger lar seg lede i flokk. De vil ha det de vil ha, når de vil ha det - og helst så enkelt som mulig.

Ifølge Øyvind Husby, direktør for samfunnskontakt i Get, er det livsviktig å følge opp en slik utvikling både for TV-kanalene og selskapene som leverer dem ut til kundene.

- Jeg tror det alltid vil være et behov for tradisjonelle TV-sendinger. Også i framtida vil folk ønske å se sport og andre livesendinger på TV-skjermene i stua. Men i en tid der stadig mer innhold finnes på nett, må vi hente det beste fra to verdener - enten det er snakk om 3D, filmer, TV-serier eller smalt nisjeinnhold. Folk skal ikke måtte gå på YouTube for å se ting, sier Husby.

Brukervanene på TV-fronten har endret seg svært raskt. Det er ikke mange år siden de første harddiskopptakerne entret markedet, noe som gjorde det langt enklere å ta opp TV-programmer enn knotingen med VHS-kassetter.

Nå er det knapt mulig for mange å tenke seg en hverdag der man ser programmene i det øyeblikket de sendes - noe som gjøres tydelig av at stadig flere leier film direkte via kabelboksen. At flere TV-kanaler kommer med liknende tilbud som Canal+, er derfor ikke utenkelig.

- Det er ikke noen hemmelighet at også NRK ønsker å kunne tilby disse tjenestene. Vi står klare med åpne armer når tiden er inne, sier Husby.

NRK har, som lisensfinansiert innholdsleverandør, allerede lagt mye av sitt arkivinnhold tilgjengelig på nettet. Tjenesten er blitt populær, men det er noe med det å skulle se TV på Internett som ikke føles helt rett for mange.

Til tross for at stadig flere TV-er nå har innebygd Facebook, YouTube og muligheter til å spille av videofiler direkte, er det langt fra alle som klarer å se nettinnhold - også nedlastede ting - på TV-en.

Men hvordan blir det om fem til ti år, når nettinnhold på TV-en føles like naturlig som å se på NRK?

- Vi ser ikke på internett som en trussel for TV, men heller som et sted der vi kan hente inspirasjon. Om du for eksempel ser på brukeranbefalingene på Amazon, så kunne disse for eksempel overføres til TV-programmer - ser du et TV-program du liker, kan andres anbefalinger lede deg til et annet, sier Husby, og legger til:

- Dette er noe som gjelder alle som jobber med fjernsyn - de må stadig vekk tilrettelegge innholdet sitt for nye brukermønstre. Men det aller viktigste er vel kanskje at det gjøres brukervennlig. Alt må kunne gjøres med fjernkontrollen.