Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Arbeidsliv:

Hvordan skal eldre jobbe lengre, Michaelsen?

Dersom eldreministeren ser på de eldre som en ressurs, er det på tide at hun og regjeringen synliggjøre det gjennom konkret politikk.

FORLATER ARBEIDSLIVET: Vi vet at mange arbeidsgivere vegrer seg for å ansette arbeidstakere helt ned i 50-årene. Mange eldre forlater arbeidslivet før de kanskje ønsker, fordi arbeidslivet ikke etterspør dem, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
FORLATER ARBEIDSLIVET: Vi vet at mange arbeidsgivere vegrer seg for å ansette arbeidstakere helt ned i 50-årene. Mange eldre forlater arbeidslivet før de kanskje ønsker, fordi arbeidslivet ikke etterspør dem, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eldreminister Åse Michaelsen svarer på mitt innlegg i Dagbladet der jeg skriver at de eldste arbeidstakerne må jobbe lengre framover.

Når regjeringen oppretter posten som eldreminister og plasserer den i Helse- og omsorgsdepartementet istedenfor i et annet departement, som eksempelvis Arbeids- og sosialdepartementet, forteller det noe om deres syn på de eldre: De er omsorgstrengende, ikke en ressurs.

Jeg er overrasket over svarinnlegget til Michaelsen, som ikke bringer noe nytt til debatten. Tvert imot gjentar hun Tankesmien Agendas perspektiver. Vi har nylig lansert et notat som viser at de eldre ønsker jobbe.

Men det holder ikke at de vil det selv, de må også ansettes eller beholdes av en arbeidsgiver. Vi vet at mange arbeidsgivere vegrer seg for å ansette arbeidstakere helt ned i 50-årene. Mange eldre forlater arbeidslivet før de kanskje ønsker, fordi arbeidslivet ikke etterspør dem. Hva vil regjeringen gjøre for å hindre dette? Eldreministeren peker ikke på én eneste løsning.

Vi i Agenda løfter fram flere debatter som må tas: Vi trenger mer påfyll av kompetanse i framtidas arbeidsliv. Lønnsutviklingen bør være brattere tidligere i karrieren, og deretter flates mer ut for å gjøre de eldre relativt mindre kostbare sammenlignet med yngre.

Hvilke tanker gjør eldreministeren seg om dette?

En eldre arbeidstaker som kunne ha jobbet, men er gått ut i pensjon representerer en dobbel kostnad for samfunnet. Skatteinntektene fra arbeid bortfaller, samtidig som pensjonen må betales.

Dersom ministeren ser på de eldre som en ressurs, som hun hevder, er det på tide at hun og regjeringen synliggjøre det gjennom konkret politikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!