DEBATT

Hvordan sko seg på en død manns storhet

Kjartan Fløgstad, Tore Rem og Espen Søbye forsøker i sin nye bok, «På æren løs» å nazifisere min far, André Bjerke.

ST. OLAVS ORDEN: - André utgav ikke noe på nazifiserte forlag under krigen og mottok ikke penger fra slike forlag - heller ikke fra Stenersen, skriver forfatterens datter, Vilde Bjerke. Her er André Bjerke fotografert med St. Olavs orden, i 1982. Foto: Per Løchen / NTB Scanpix
ST. OLAVS ORDEN: - André utgav ikke noe på nazifiserte forlag under krigen og mottok ikke penger fra slike forlag - heller ikke fra Stenersen, skriver forfatterens datter, Vilde Bjerke. Her er André Bjerke fotografert med St. Olavs orden, i 1982. Foto: Per Løchen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De krenker hans ære og bruker en gjennomført taktikk: Nedtoner betydningen av alt det bra far gjorde under krigen, forstørrer det som kan brukes mot ham, fremhever hvilke nazister som har anmeldt hans diktsamlinger rosende under krigen, og kritiserer de personer som støtter ham.

De går til personangrep og fremstiller far som en slags sjarlatan, «som er splittet i ønsket om en pedantisk kontroll med livet, med svak vilje til gjennomføring og med en mer enn alminnelig sans for rus og kvinner». De rakker ned på Andrés personlighet, hans tekster, foredrag og mest anerkjente dikt, samtidig som de fremstiller ham som nazi-vennlig. Tonen i deres analyse av ham er spottende, nedsettende og hatsk. Dette oppleves uriktig, krenkende og som personforfølgelse.

De tre spør hvorfor Peter Normann Waage (fars biograf) ikke har analysert bedre «hvorfor Bjerke sympatiserte med nazisme og antisemittisme». Dette er en svært grov og usann påstand! Han sympatiserte IKKE med nazisme og antisemittisme! Han avskydde nazismen, og gjorde modige ting under krigen. Foruten hans innsats som soldat ved invasjonen, jobbet han med illegalt arbeid og kopierte stensiler og flyveblader, i kjelleren i Kirkeveien 65 på Majorstuen sammen med Martin og Finn Gurholt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer