DEBATT

Hvordan ta imot 100.000 flyktninger?

Brunost, kvikklunsj, sosiale normer, plikter og rettigheter, forventninger og goder – hva lønner det seg å kunne for å føle kunne føle seg lykkelig, produktiv og fri i Norge?

UTFORDRING: - Dette er ei ingeniør-, arkitektur- og psykologfaglig utfordring: Bygg en by som kan huse 100 000 innbyggere, og bygg den fra grunnen av, og følg en plan, skriver artikkelforfatteren. På bildet: Drammen, en by med omkring 100.000 innbyggere. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
UTFORDRING: - Dette er ei ingeniør-, arkitektur- og psykologfaglig utfordring: Bygg en by som kan huse 100 000 innbyggere, og bygg den fra grunnen av, og følg en plan, skriver artikkelforfatteren. På bildet: Drammen, en by med omkring 100.000 innbyggere. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Politikerne overbyr hverandre, avhengig av hvem de ønsker stemmer fra, om hvor mange mennesker vi kan ta inn til landet, eller hvor fort vi kan få sendt dem ut. Uten å ta stilling til politikken: Hvordan kunne man gjort det mulig, hvis man ønsket det, å ta inn 100 000? For det går, som det heter i «Ludvigsens drøm», nemlig an.

Perspektivet jeg tar her, er psykologisk: Altså hvordan psykologisk kompetanse kunne bidratt.

Før «psykolog» ble synonymt med «terapeut», jobbet psykologer med forskning og testing. Blant ting de drev med, var å utforske hvordan man kan designe omgivelser som legger til rette for mennesker. Selv om psykologer i Norge stort sett ikke lærer om dette, er kunnskapen der, og den er mulig å sette seg inn i.

Så la oss begynne med det store bildet. De 100 000 trenger a) et sted å være, og b) noe å gjøre. Så hvordan begynner vi?

Et sted å være

Dette er ei ingeniør-, arkitektur- og psykologfaglig utfordring: Bygg en by som kan huse 100 000 innbyggere, og bygg den fra grunnen av, og følg en plan. Med moderne teknologi vil den kunne bygges hvor som helst: Hardangervidda, Finnmarksvidda, Svalbard. Men noen steder er nok mer politisk mulige enn andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer