Hvordan takle en uskjønn fremmed?

Enkel historie om det vanskelige: Å være ny og fremmed.

KUL GJENG: Kaia, Bendik og Trond Brænne skriver om fremmedangst blant dyra på gården. Foto: BRAGEPRISEN
KUL GJENG: Kaia, Bendik og Trond Brænne skriver om fremmedangst blant dyra på gården. Foto: BRAGEPRISEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: "Fremmed" er den tredje fortellingen om dyrene på gården, signert Brænne og Dybvik.

I årets bok entrer et nytt dyr scenen. En uskjønn bever med uryddig tanngard vil gjerne være del av fellesskapet. Men han er jo ikke som dem!

Annerledes er bra Flere av årets barnebøker tematiserer dette: Hvordan kan vi åpne oss for det som er annerledes? Anne Holts nye barnebok om Mai-Britt er ett eksempel. Der er den uttalte moralen "annerledes er bra."

I "Fremmed" mottas nykommeren med en god porsjon skepsis. Den faste gjengen — hesten, kaninen, skjæra, grisen og høna — vurderer beveren ut i fra det de kjenner, nemlig seg selv: "- Han har veldig små ører, sa kaninen. — Se på den rare halen, sa grisen." Litt vennlig ironi koster forfatterne på seg her.

Først når beveren går løs på noe hemmelig bak låven, blir nysgjerrigheten så overveldende at dyra må vurdere å ta ham inn i det gode selskap.

Spenstig samspill Dybvik, kjent for illustrasjonene til "Svein og rotta" og "Doktor Proktor," gjør boka til en opplevelse.

Streken hans er karakteristisk flisete og uttrykksfull. Han "klusser" med bred penn, med smal penn, fargesetter noe med spede linjer, annet med klattede skygger. Dyrene ses forfra og bakfra, de er i front eller i bakgrunnen. Slik legges dybde til bildet. Av og til får vi helportretter, andre ganger stikker bare en hale inn på boksiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer