Hvordan takle følelser?

Barnetv-kjendis Vera Micaelsen er en inkluderende og ydmyk formidler av råd til barn og unge.

VELSKREVET OG NYANSERT: Forfatter, trebarnsmor og tv-vert Vera Micaelsen skriver lettfattelig om vanskelige følelser, uten at nyansene går tapt. Foto: Kagge
VELSKREVET OG NYANSERT: Forfatter, trebarnsmor og tv-vert Vera Micaelsen skriver lettfattelig om vanskelige følelser, uten at nyansene går tapt. Foto: Kagge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Barnebøker om følelser kan lett få noe velmenende syttitallsaktig over seg.

Men barnetv-kjendis Vera Micaelsen greier oppgaven bra: «Å klemme fingeren i døra» er en klok og konstruktiv bok som ruster barna med gode råd om hvordan de kan forstå og takle egne følelser.

Ti følelser Micaelsen tar for seg ti følelser, som smerte, stress, begjær, usikkerhet, sorg og dårlig samvittighet. Hun starter hvert kapittel med en eksempelsituasjon der den aktuelle følelsen dominerer.

Sinne: Pappa har ikke tid til å hjelpe med lekser, fordi han tøyser med lillesøster. Stress: Barnet løper hjem fra skolen for å rekke middag og tur med hunden før trening, og så var det den mobiltelefonen hun skulle ha hentet...

Disse situasjonene brukes til å snakke om de fysiologiske og psykologiske aspektene av følelsen: Hva skjer i kroppen, hvilke hormoner er i sving, hva kan bakgrunnen for reaksjonen være.

Siden følger råd for å håndtere følelsen; fra å puste og å utsette seg for det en er redd for, til å be om hjelp eller bare om en klem - men den må være over ti sekunder lang, ellers frigjøres ikke det beroligende dopaminet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer