VELSKREVET OG NYANSERT: Forfatter, trebarnsmor og tv-vert Vera Micaelsen skriver lettfattelig om vanskelige følelser, uten at nyansene går tapt. Foto: Kagge
VELSKREVET OG NYANSERT: Forfatter, trebarnsmor og tv-vert Vera Micaelsen skriver lettfattelig om vanskelige følelser, uten at nyansene går tapt. Foto: KaggeVis mer

Hvordan takle følelser?

Barnetv-kjendis Vera Micaelsen er en inkluderende og ydmyk formidler av råd til barn og unge.

ANMELDELSE: Barnebøker om følelser kan lett få noe velmenende syttitallsaktig over seg.

Men barnetv-kjendis Vera Micaelsen greier oppgaven bra: «Å klemme fingeren i døra» er en klok og konstruktiv bok som ruster barna med gode råd om hvordan de kan forstå og takle egne følelser.

Ti følelser Micaelsen tar for seg ti følelser, som smerte, stress, begjær, usikkerhet, sorg og dårlig samvittighet. Hun starter hvert kapittel med en eksempelsituasjon der den aktuelle følelsen dominerer.

Sinne: Pappa har ikke tid til å hjelpe med lekser, fordi han tøyser med lillesøster. Stress: Barnet løper hjem fra skolen for å rekke middag og tur med hunden før trening, og så var det den mobiltelefonen hun skulle ha hentet...

Disse situasjonene brukes til å snakke om de fysiologiske og psykologiske aspektene av følelsen: Hva skjer i kroppen, hvilke hormoner er i sving, hva kan bakgrunnen for reaksjonen være.

Siden følger råd for å håndtere følelsen; fra å puste og å utsette seg for det en er redd for, til å be om hjelp eller bare om en klem - men den må være over ti sekunder lang, ellers frigjøres ikke det beroligende dopaminet.

Ydmyk Boka kan gi gjenkjennelse, trøst og trygghet til leserne, særlig tweens.

Hvordan takle følelser?

Noe av det beste er det totale fraværet av en belærende ovenfra og ned-holdning. Micaelsen kommer barnet i møte og krydrer også med morsomme historier fra virkeligheten:

«Ofte hisset Gustav (Vasa) seg voldsomt opp og ropte og skrek så sekretærene skvatt og våknet, men hvis det var noe Gustav virkelig ville ha, så gråt han.»