DEBATT

Debatt: Kommersielle barnehager

Hvordan tjene 400 millioner på fellesskapets regning

Det begynner med én barnehagetomt i Ålesund i 2003. Siden skal det alltid hete at gründerne måtte «pantsette hus og hjem».

BARNEHAGENÆRING: Tilsynelatende driver disse aktørene i barnehagebransjen. Det er mer treffende å si at de driver innen eiendom, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
BARNEHAGENÆRING: Tilsynelatende driver disse aktørene i barnehagebransjen. Det er mer treffende å si at de driver innen eiendom, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mange lurer på hvordan det er mulig for ett ektepar å tjene over 400 millioner kroner på 15 år ved å drive barnehager på fellesskapets regning. Hva gjør disse menneskene så mye mer produktive enn deg og meg? Hva har de bidratt med til samfunnet? Her skal du få svaret.

I august ble det kjent at paret fra Ålesund har tjent 356 millioner kroner på å selge 80 prosent av den kommersielle barnehagekjeden Gnist til oppkjøpsfondet Altor. I tillegg har paret fått ut 54 millioner kroner i utbytte på ti år.

Det begynner med én barnehagetomt i Ålesund i 2003. Paret må skyte inn 100.000 i egenkapital for å etablere Grønmyr Barnehage Høgvoll AS.

Deretter hjelper skattebetalerne gründerne videre, ved at Husbanken finansierer 100 prosent av både tomt og bygninger. Fordi Husbanken trer inn først når bygningen er ferdig og godkjent, må de få mellomfinansiering med egen bolig som sikkerhet. Siden skal dette alltid hete at gründerne måtte «pantsette hus og hjem».

Snart kan én tomt bli til to, for den første barnehagen tjener som sikkerhet for lånet til å bygge den neste. Og så er paret i gang med barnehagegründerens særegne form for «verdiskaping»: Å bruke skattebetalernes penger til å nedbetale lånet på eiendommen, som man deretter kan selge og ta hele gevinsten selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer