DEBATT

Debatt: Donald Trump

Hvordan unngå Trumpokrati i det norske demokratiet?

Medisinen mot avmakt og avstand er ikke ytterligere maktkonsentrasjon.

SNART PRESIDENT: - Jeg har full forståelse for dem som frykter Donald Trump som USAs president, skriver artikkelforfatteren. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Scanpix 
SNART PRESIDENT: - Jeg har full forståelse for dem som frykter Donald Trump som USAs president, skriver artikkelforfatteren. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Globalisering og handel er goder. Samtidig har den rådende ideologien i den vestlige verden, markedsliberalisme, mange ulemper. Folk opplever det gjennom lavere lønn, arbeidsledighet, dårligere demokratisk forankring og ikke minst – maktkonsentrasjon.

«Demokrati er den verste styringsformen som finnes, bortsett fra alle de andre som er blitt prøvd gjennom tidene», sa Winston Churchill. Etter Trumps valgseier er det flere som tar til seg første halvdel av sitatet. Debatten om elite mot folk og folk mot elite er et gjentakende diskusjonstema.

Jeg har full forståelse for dem som frykter Trump som president.

Det skremmer meg til beinmargen at en mann som har ytret så stor forakt overfor minoriteter og kvinner har blitt valgt til president i USA. Kan virkelig en mann som har ytret forakt overfor det grunnleggende menneskeverd, på tvers av grenser og religioner, få den mektigste posisjonen i verden? Tydeligvis! Trump blir den nye leder av den frie verden.

Hva sier det om status i den frie, demokratiske verden? Noen historiske trender i den vestlige verden bekymrer meg. Flere peker på likheter mellom tiden før andre verdenskrig i Europa og dagens misnøye i den amerikanske middelklassen, men en annen trend skremmer meg mer: maktkonsentrasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer