NEST SISTE:  Jon Almaas og Knut Nærum etter torsdagens innspilling av «Nytt på nytt», det nest siste programmet med Knut Nærum, som sendes fredag kveld. Foto: Bjørn Langsem
NEST SISTE: Jon Almaas og Knut Nærum etter torsdagens innspilling av «Nytt på nytt», det nest siste programmet med Knut Nærum, som sendes fredag kveld. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Hvordan vil det gå med ham, hva skal han leve av?

Kultur-Norge hyller Knut Nærum.

(Dagbladet): Torsdag kveld slapp NRK nyheten om at Knut Nærum (54) har valgt å slutte i det populære satireprogrammet «Nytt på nytt».

Nærum har vært fast medlem i programmet helt siden første sending i 1999, og har hele 442 episoder bak seg.

Til å overta panelstolen har NRK hentet inn komiker Johan Golden (50). 

Til Dagbladet forteller Nærum, som bestemte seg for å slutte allerede for et halvt år siden, at tida i «Nytt på nytt» har vært «en jevn dur av munterhet».

Flere kjente kulturpersonligheter mener derimot at Nærums avskjed er vemodig.

- En tragedie - Dette et jo et lite sjokk for Norge. Nå blir det litt sånn «Hvor var du da Knut Nærum slutta i Nytt på nytt?», sier tidligere «Nytt på nytt»-medlem Linn Skåber til Dagbladet og fortsetter:

- Nei, men til og med jeg synes dette er litt trist. Men jeg digger Johan Golden, så det kommer til å bli bra videre også, sier hun.

- Vil han klare å fylle Nærums sko?

- Det spørsmålet fikk jeg også ta jeg tok over for Anne-Kat, og det går jo egentlig ikke an å svare på. Golden må fylle sine egne sko, sier Skåber.

Musiker og komiker Egil Hegerberg, som både har gjestet og vært panelvikar for «Nytt på nytt», kaller nyheten «en tragedie».

- Ikke bare for programmet, men for ham også. Programmet har på en måte vært en klippe for ham. Jeg lurer på hva han skal leve av nå. Skal han skrive i Dagbladet? Kanskje han må skrive bøker eller skuespill? Skjønner ikke hvordan han skal få endene til å møtes, fleiper Hegerberg.

For Nærum legger nemlig vekt på at han framover skal skriver bøker, jobbe med teater og tegneserier.

FERSKINGER: Jon Almaas, Anne-Kat. Hærland og Knut Nærum fikk hard medfart etter «Nytt på nytt»-debuten. Så ble det bare hyllet. Foto: Dagbladet
FERSKINGER: Jon Almaas, Anne-Kat. Hærland og Knut Nærum fikk hard medfart etter «Nytt på nytt»-debuten. Så ble det bare hyllet. Foto: Dagbladet Vis mer

- Dette er en tragedie for Norge som nasjon. Blir vi nødt til å lese avisen selv? Hvem skal gjøre narr av våre ministere? spør Hegerberg.

- Har betydd utrolig mye NRK-profil Erik Solbakken, også panelvikar, berømmer Nærums innsats i programmet.

- Han er vel den som har levert flest vitser med høyest treffprosent i Norges humorhistorie. Han har levert så mange bra programmer i løpet av 16 år. Jeg tror nok Knut har tenkt gjennom dette grundig, så han har sin fulle rett til å slutte om han vil det.

- Men det blir rart å se «Nytt på Nytt» uten Knut.

Solbakken tror det vil bli uvant i starten, men påpeker at panelet i «Nytt på nytt» har hatt utskiftninger før.

- Jeg er helt sikker på at folk kommer til å digge Johan Golden etter to programmer.

Programmets ankermann, Jon Almaas, som også har vært med siden første program, hyller kollegaen gjennom 16 år.

- Han er Norges mest allsidige og hardtarbeidende humorist, og han har betydd utrolig mye. Så får vi se hva som skjer når han slutter.

- Vi skal ikke erstatte ham, vi lar hullet etter Knut være der, og så bygger vi opp noe nytt rundt det hullet, sier Almaas.

ARVTAKEREN: Johan Golden vil fra neste høst sitte i Knut Nærums «Nytt på nytt»-stol. Foto: NRK
ARVTAKEREN: Johan Golden vil fra neste høst sitte i Knut Nærums «Nytt på nytt»-stol. Foto: NRK Vis mer