DEBATT

Debatt: Nærdemokrati

Hvordan ville du ha forandret ditt nabolag?

SV vil ta i bruk alle modeller som kan utvide folkestyret og gjøre det mer deltakende, i tillegg til dagens kommunestyrer og formannskap. Vi kaller det sosialisme.

UTVIDE FOLKESTYRET: SV vil ta i bruk alle modeller som kan utvide folkestyret og gjøre det mer deltakende, i tillegg til dagens kommunestyrer og formannskap, skriver innsenderne.  Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
UTVIDE FOLKESTYRET: SV vil ta i bruk alle modeller som kan utvide folkestyret og gjøre det mer deltakende, i tillegg til dagens kommunestyrer og formannskap, skriver innsenderne. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Avstanden fra vanlige folk til makta øker, også i lokalsamfunnene våre. Gjennom sentralisering og sammenslåing til stadig større enheter. Gjennom at andelen som er medlem i et parti har gått ned i flere tiår, så færre får være med i beslutningene. Gjennom at politikere i alle partier fra Arbeiderpartiet til Frp bevilger seg selv stadig høyere topplønninger og fjerner seg vekk fra hverdagen til folk flest.

Både makt og rikdom samles på færre hender enn før. Folkestyret svekkes gjennom økt avstand til politikken, og den økonomiske eliten får stadig mer innflytelse jo mer av samfunnets rikdom de sitter på. Penger er makt. Naturressurser, jernbane og velferd flyttes fra vårt felles eie og styre over til private hender.

Sånn bør det ikke være, og sånn trenger det ikke å være. Vi kan heller skape et mer deltakende folkestyre for de mange, og ikke bare for de få på toppen.

For SV som et sosialistisk parti er vårt grunnleggende mål at vanlige folk skal få mer makt over egne liv. At vi sammen skal bestemme mer i fellesskap, enten det gjelder økonomien, landets styre, på arbeidsplassen eller i lokalsamfunnet. Et folkestyre som både er utvidet til å gjelde flere områder i samfunnet og som er dypere gjennom mer direkte og deltakende demokrati. Mer folkestyre, mindre pengestyre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer