Hvordan ville Europa blitt om England resignerte i 1940?

Uhyggelig scenario i svak roman.

INGEN PAGETURNER: S.J. Samsons roman «Skygge over London» svikter som pageturner, men overbeviser som tenkt historisk alternativ. Foto: FORLAGET PRESS
INGEN PAGETURNER: S.J. Samsons roman «Skygge over London» svikter som pageturner, men overbeviser som tenkt historisk alternativ. Foto: FORLAGET PRESSVis mer

ANMELDELSE: Hvordan ville verden sett ut om engelskmennene hadde gitt etter for Hitler i 1940?  

Det er den uhyggelige scenarioet C. J. Sansom trekker opp i «Skygge over London». Den har skapt kontroverser i England, fordi Sansom gir fremtredende historiske personer en svært lite smigrende rolle i et fiktivt Hitler-vennlig styre.

Spesielt hardt har han latt det gå utover den nå avdøde konservative politikeren Enoch Powell.  

Svakheter
Som roman har boka mange svakheter, men den er verd å lese. Spesielt for dem som er over gjennomsnittet interessert i krigshistorie.  

Kampene i Norge i 1940 har fått en sentral plass i fortellingen. Britenes tap i Narvik gjør at ettergivenhetspolitikken vinner frem i England. Lord Halifax blir tysk-vennlig statsminister, og «krigshisseren» Churchill må etterhvert gå under jorda. USA holder seg nøytralt, fordi Japan aldri blander seg bort i krigen. 

Handlingen utspiller seg noen uker i 1952. England har, i likhet med resten av Europa, blitt en fascistvennlig stat preget av angiveri og frykt.

Hvordan ville Europa blitt om England resignerte i 1940?

Tyskland er fremdeles i krig mot Russland, der millioner av liv har gått tapt. Hitler er svært syk, og det foregår en maktkamp om hvem som skal overta. Det finnes knapt en jøde igjen i resten av Europa, men britene har holdt igjen. Inntil nå. De inngår i hemmelighet en handelsavtale med Tyskland, i bytte mot de britiske jødene.  

Hemmelighet Vi følger ekteparet David og Sarah. Et ulykkelig ektepar som noen år tidligere mistet sin lille sønn i en ulykke.

David jobber i Kolonidepartementet, men er også aktiv i motstandsbevegelsen, uten at Sarah vet det. Han får et underlig oppdrag. Han skal oppsøke sin gamle studiekamerat Frank, som er innesperret på et asyl. Frank fikk et nervesammenbrudd etter en konflikt med sin bror. Broren er kjerneforsker, og skal ha avslørt en hemmelighet for Frank. Så grusom at Frank er overbevist om at verdens undergang er nær. Denne hemmeligheten vil både tyskerne, amerikanerne og britene ha tak i.     

God idé
Den britiske forfatteren og advokaten C. J. Sansom har tidligere skrevet «Vinter i Madrid» (2007) , og den fantastiske krimserien med gjennomgangsfiguren Shylock, lagt til Henrik VIIIs tid. Han er sjeldent god på historisk research og finurlige plott, men har en tendens til å bli nokså omstendelig og stiv rent litterært.  

«Skygge over London» er hans svakeste i så måte. Den 650 siders boka kunne med fordel vært halvert. Det går for langsomt og det blir for mange utbroderte og temperaturløse gjentagelser — spesielt av personenes privatliv.  
 
Samt at selve plottet blir for svakt og forutsigbart til å gjøre boka til den pageturneen den kunne vært. Det er synd, for idéen bak boka er like god som den er skremmende. Den overbeviser også som et tenkt historisk alternativ.