Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Hvordan ville Norge i rødt, hvitt og blått tatt det hvis kongen helt naturlig hadde sagt «bannan» og «tellefon»?

Hva om kong Harald snakka Vestfold-dialekt?

KONGENS TALEMÅTE: Kong og dronningen vil av noen bli oppfattet som noe forfinet og snobbete i måten de snakker på fordi ord som «efter», «sprog», «håbe» og «nu» bidrar til å framkalle assosiasjoner til konservativt skriftspråk, og som inventar i talespråket som for enkelte kan minne om gamledager. Foto: NTB Scanpix
KONGENS TALEMÅTE: Kong og dronningen vil av noen bli oppfattet som noe forfinet og snobbete i måten de snakker på fordi ord som «efter», «sprog», «håbe» og «nu» bidrar til å framkalle assosiasjoner til konservativt skriftspråk, og som inventar i talespråket som for enkelte kan minne om gamledager. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I disse dager feirer kongen og dronninga 25 år som kongepar, og gjennom gamle arkivklipp og nye intervjuer i NRK-serien «Konge og dronning i 25 år» forteller kongeparet si historie - på sitt talespråk. Enkelte har ment at dronning Sonja har et gammeldags talespråk. Med norsk språk som fagfelt og en særlig interesse for status og symbolverdier knytta til språklig variasjon syns jeg det er interessant å se nærmere på hva det er som gjør at noen syns dronning Sonjas språk skiller seg ut. Og hvordan hadde det egentlig tatt seg ut om kongen snakka totenmål eller østfolddialekt - eller vestfolddialekt som meg sjøl?

Et dialektparadis?

Blant språkforskere har Norge lenge blitt framstilt som et dialektparadis, der aksepten for ulike dialekter og talemålsvarianter nærmest er uforbeholden. Fra Stortingets talerstol kan man høre både hedmarksdialekt og sognemål, og været på fjernsynet meldes på dialekter som vitner om værmeldere med tilknytning til blant annet Tromsø, Bergen og Østfold. Det er faktisk slik at det er større aksept for talespråklig variasjon i Norge enn i mange andre land vi kan sammenlikne oss med. Samtidig kommer vi ikke utenom at det eksisterer språklige statushierarkier også i språktolerante Norge.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

Les Dagbladet Pluss til over påsken for bare 1 krone.

3 MÅNEDER

HELGEKUPP

1 kr*

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 1 kr* 3 måneder. Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (249,-/3 måneder) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr uke. Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

6 MÅNEDER

449 kr

(Fornyes automatisk til 449,-/6 måneder)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr 6 måneder. Fornyes automatisk til 449,-/6 måneder

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (249,-/kvartal). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Øvrige abonnement fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?