DEBATT

Nobelprisen:

Hvordan vinne freden i Colombia?

Før freden i Colombia kan bli en realitet, er det fem store utfordringer som må overkommes.

PRISES FOR FRED: Colombias president Juan Manuel Santos  mottar i dag Nobels fredspris. / AFP PHOTO / LUIS ROBAYO
PRISES FOR FRED: Colombias president Juan Manuel Santos  mottar i dag Nobels fredspris. / AFP PHOTO / LUIS ROBAYO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I dag tildeles Colombias president Juan Manuel Santos Nobels fredspris for hans arbeid med å få til en fredsavtale med FARC i Colombia. Fredsforhandlingene skaper håp for millioner av colombianere. Men håpet er skjørt. Å skape fred etter 52 års borgerkrig hvor flere enn 220 000 mennesker har mistet livet og 6,8 millioner har blitt drevet på flukt i eget land, vil være svært krevende. Det er særlig fem utfordringer colombianerne står overfor i tiden som kommer.

1. Den første utfordringen er de mange væpnede gruppene i Colombia. Selv om samtalene med ELN, den nest største geriljagruppen, er påbegynt er det flere væpnede grupper som formelt ikke er en del av fredsavtalen. De posisjonerer seg nå for økt innflytelse, og for å øke sine andeler av kokainproduksjonen. Tallene på seksualisert vold, forsvinninger, tvangsrekruttering og drap utført av disse gruppene har ikke gått ned. Demobilisering av FARC kan medføre at disse grupperingene reorganiserer seg og styrker sin posisjon.

2. Det andre området er landminer og andre eksplosiver etter krigshandlinger. Det kan være udetonerte granater, ammunisjon, hjemmelagede miner eller håndvåpen. Ingen har full oversikt over mengden eller hvor disse ligger, men basert på innrapporterte skader finnes miner og eksplosiver i rundt 60 prosent av landets kommuner. Dette utgjør en stor trussel mot sivilbefolkningen, og det setter grenser for hvor man kan ferdes. Det å leve med dette kan føre til frykt og konflikt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer