Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Nobelprisen:

Hvordan vinne freden i Colombia?

Før freden i Colombia kan bli en realitet, er det fem store utfordringer som må overkommes.

PRISES FOR FRED: Colombias president Juan Manuel Santos  mottar i dag Nobels fredspris. / AFP PHOTO / LUIS ROBAYO
PRISES FOR FRED: Colombias president Juan Manuel Santos  mottar i dag Nobels fredspris. / AFP PHOTO / LUIS ROBAYO Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag tildeles Colombias president Juan Manuel Santos Nobels fredspris for hans arbeid med å få til en fredsavtale med FARC i Colombia. Fredsforhandlingene skaper håp for millioner av colombianere. Men håpet er skjørt. Å skape fred etter 52 års borgerkrig hvor flere enn 220 000 mennesker har mistet livet og 6,8 millioner har blitt drevet på flukt i eget land, vil være svært krevende. Det er særlig fem utfordringer colombianerne står overfor i tiden som kommer.

1. Den første utfordringen er de mange væpnede gruppene i Colombia. Selv om samtalene med ELN, den nest største geriljagruppen, er påbegynt er det flere væpnede grupper som formelt ikke er en del av fredsavtalen. De posisjonerer seg nå for økt innflytelse, og for å øke sine andeler av kokainproduksjonen. Tallene på seksualisert vold, forsvinninger, tvangsrekruttering og drap utført av disse gruppene har ikke gått ned. Demobilisering av FARC kan medføre at disse grupperingene reorganiserer seg og styrker sin posisjon.

2. Det andre området er landminer og andre eksplosiver etter krigshandlinger. Det kan være udetonerte granater, ammunisjon, hjemmelagede miner eller håndvåpen. Ingen har full oversikt over mengden eller hvor disse ligger, men basert på innrapporterte skader finnes miner og eksplosiver i rundt 60 prosent av landets kommuner. Dette utgjør en stor trussel mot sivilbefolkningen, og det setter grenser for hvor man kan ferdes. Det å leve med dette kan føre til frykt og konflikt.

3. En tredje utfordring er svak tilgang på offentlige tjenester. Store deler av det colombianske helsevesenet ligger med brukket rygg. Veier, vann, elektrisitet og annen infrastruktur er mange steder i dårlig forfatning eller mangler helt. Helsepersonell våger ikke å arbeide i mange av de tidligere konfliktområdene i frykt for eget liv. Å bygge opp en trygg og stabil tilgang til offentlige tjenester er krevende, men essensielt for freden.

4. I Colombia er 7 millioner mennesker drevet på flukt. Hvordan man løser situasjonen med millioner av mennesker som har blitt drevet fra hjemmene sine, vil spille en stor rolle i fredsprosessen. Antall internt fordrevne kommer vil ikke bli mindre i nær fremtid, selv ikke etter fredsavtalen er signert. Å finne er nytt hjem og ny jobb er for denne gruppen vanskelig. Landfordeling og landrettigheter er en meget krevende del av avtalen og kan potensielt medføre nye voldshandlinger.

5. Det siste punktet er den store narkotikaøkonomien i Colombia. Det er viktig å huske på at narkotikaøkonomien og ulovlig gruvedrift ikke slutter å ødelegge lokalsamfunn selv om fredsavtalen er undertegnet. Det er fortsatt sterke krefter i det colombianske samfunnet som foretrekker konflikt fremfor en fred som vil påføre dem økonomisk tap og mindre makt.

Hvordan skal det internasjonale samfunnet så bidra til at freden vinnes? På bakgrunn av de fem utfordringene ovenfor må vi som Røde Kors, og andre internasjonale aktører trå svært varsomt.

Alle aktører som opererer i Colombia vil inntil det motsatte er bevist bli tolket som støttespiller for den ene eller andre parten. FN og internasjonale organisasjoner som ønsker å bistå i gjenoppbyggingen, må derfor ta høyde for at det å få aksept og tilgang kan være komplisert og tidkrevende. Ønsket om å hjelpe må ikke gå på bekostning av tillit og tilgang.

Skal freden vinnes i Colombia, må først og fremst intensjonen og planen som er beskrevet i avtalen gjennomføres, og det må være tilstrekkelig med midler til dette. Videre må de svakeste gruppene som har vært mest skadelidende hjelpes til en bedre hverdag. Tallet på mennesker som drives på flukt må reduseres vesentlig. Økt fokus på humanitær hjelp i Colombia vil kunne øke sjansen for at veien til fred ikke blir så lang.

Det vil ta tid før colombianere flest merker bedring i sine liv, for det er ingen lett oppgave å skape fred i Colombia. Men det er ikke umulig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!