DEBATT

Hvorfor 16-åringer ikke bør ha stemmerett

Ungdom jakter på identitet, er mer opptatt av tilhørighet og mer utsatt for gruppepress enn voksne. De vil derfor være enklere ofre for demagoger og ekstremister.

IKKE URNEKLARE: Spørsmålet er om det generelt er slik at voksne mennesker er mer modne og forstandige enn unge. Og svaret er uten tvil ja, skriver Karl-Eirik Kval. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
IKKE URNEKLARE: Spørsmålet er om det generelt er slik at voksne mennesker er mer modne og forstandige enn unge. Og svaret er uten tvil ja, skriver Karl-Eirik Kval. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I klassen er det fullt oppbrudd, høy latter og høye stemmer, det løpes og kastes papir og skrivesaker gjennom rommet – få eller ingen av elevene jobber med det de skulle ha gjort.

Foranledningen er at jeg i et tilstøtende rom har elevsamtale. Og det skal altså ikke gå mer enn ti minutter før kaos råder i klasserommet. Hvor mange ganger jeg har opplevd tilsvarende i mine 20 år som lærer i videregående skole, har jeg ikke tall på.

La meg – før det hyles om nok en lærer som ikke kommer overens med og ikke liker ungdommen – få lov til å påpeke følgende: Aldri har jeg hatt hyggeligere, høfligere og mer velmenende elever. Én og én oppfører de seg eksemplarisk. Men i gruppe kan de altså lett miste kontrollen.

Før jeg begynte å undervise i videregående skole, hadde jeg noen år som kveldsskolelærer for voksne mennesker. Ikke én eneste gang kan jeg huske at gjenstander ble kasta gjennom rommet, eller at fullt kaos rådde bare jeg var ute av klasserommet i noen minutter. De satt pent ved sine pulter og gjorde det de skulle.

Så hva kan det komme av at det er så stor forskjell mellom ungdom og voksne når det gjelder denne typen atferd? Seniorforsker Dagfinn Moe ved SINTEF er en av dem som har forsket på og skrevet mye om forskjellen mellom ungdom og voksne når det gjelder modenhet og evnen til å forta rasjonelle beslutninger. Han har blant annet tidligere tatt til orde for at menn ikke bør få førerkort før de er 23 år gamle.

Moes forskning og artikkelskriving handler altså verken om skole eller stemmerett, men om trafikksikkerhet. Likevel er mener jeg bestemt det han skriver om, er relevant. Som for eksempel i denne artikkelen der Moe siterer professor Jay Giedd Universitetet i California Los Angeles (UCLA) som er forsker og spesialist når det gjelder det biologiske grunnlaget for atferd og atferdsutvikling:

«I puberteten har man en voksens lidenskaper, seksualdrift, energi og følelser, men kontrollen kommer først senere. Det er ikke så rart at tenåringer mangler dømmekraft og evnen til å beherske impulser. Det siste området som modnes i hjernen, er den delen der vi foretar sosiale vurderinger, overveier alternativer, planlegger fremtiden og holder hjernen i sjakk. Dette området er frontallappene, og de når først et voksennivå ved 25-årsalderen.»

Videre skriver Moe at den voksne og modne hjernen utnytter helheten, og den kommuniserer med andre områder hjernen gjennom en mer optimal prosessering før beslutninger tas. Moe konkluderer slik: Ungdom ser godt, men de forstår mindre. La meg legge til: ungdom både ser og hører godt, men det er en forholdsvis stor andel av dem som lett lar seg lede ut på ville veier.

Årsaken til at det er slik, er blant annet at ungdom jakter på identitet, er mer opptatt av tilhørighet og mer utsatt for gruppepress enn voksne. I ekstreme situasjoner vil de derfor være enklere ofre for demagoger og ekstremister enn voksne. Og er det noe historien har lært oss, så er det at demokratiet kan være sårbart for ekstreme demagoger med lettvinte løsninger.

Så hevder noen at politisk modenhet ikke trenger ha noen alder. Altså at det fins umodne, uforstandige og lett påvirkelige mennesker både blant ungdom og voksne. Noe som selvfølgelig er riktig, men knapt nok interessant. Spørsmålet er jo om det generelt er slik at voksne mennesker er mer modne og forstandige enn unge. Og svaret er uten tvil ja.

La meg til slutt framføre et siste mot stemmerett for 16-åringer er følgende: De har verken lov til å kjøre bil eller kjøpe alkohol, begge deler fordi en anser dem som ikke modne og ansvarlige nok. Men ganske mange mener altså at de skal ha lov til å være med og bestemme hvordan landet skal styres. Hva forteller det om hvor viktig vi mener stemmeretten er?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer