DEBATT

Hvorfor 16-åringer ikke bør ha stemmerett

Ungdom jakter på identitet, er mer opptatt av tilhørighet og mer utsatt for gruppepress enn voksne. De vil derfor være enklere ofre for demagoger og ekstremister.

IKKE URNEKLARE: Spørsmålet er om det generelt er slik at voksne mennesker er mer modne og forstandige enn unge. Og svaret er uten tvil ja, skriver Karl-Eirik Kval. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
IKKE URNEKLARE: Spørsmålet er om det generelt er slik at voksne mennesker er mer modne og forstandige enn unge. Og svaret er uten tvil ja, skriver Karl-Eirik Kval. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I klassen er det fullt oppbrudd, høy latter og høye stemmer, det løpes og kastes papir og skrivesaker gjennom rommet – få eller ingen av elevene jobber med det de skulle ha gjort.

Foranledningen er at jeg i et tilstøtende rom har elevsamtale. Og det skal altså ikke gå mer enn ti minutter før kaos råder i klasserommet. Hvor mange ganger jeg har opplevd tilsvarende i mine 20 år som lærer i videregående skole, har jeg ikke tall på.

La meg – før det hyles om nok en lærer som ikke kommer overens med og ikke liker ungdommen – få lov til å påpeke følgende: Aldri har jeg hatt hyggeligere, høfligere og mer velmenende elever. Én og én oppfører de seg eksemplarisk. Men i gruppe kan de altså lett miste kontrollen.

Før jeg begynte å undervise i videregående skole, hadde jeg noen år som kveldsskolelærer for voksne mennesker. Ikke én eneste gang kan jeg huske at gjenstander ble kasta gjennom rommet, eller at fullt kaos rådde bare jeg var ute av klasserommet i noen minutter. De satt pent ved sine pulter og gjorde det de skulle.

Så hva kan det komme av at det er så stor forskjell mellom ungdom og voksne når det gjelder denne typen atferd? Seniorforsker Dagfinn Moe ved SINTEF er en av dem som har forsket på og skrevet mye om forskjellen mellom ungdom og voksne når det gjelder modenhet og evnen til å forta rasjonelle beslutninger. Han har blant annet tidligere tatt til orde for at menn ikke bør få førerkort før de er 23 år gamle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer