Debatt: Omsorgsyrker

Hvorfor 20 prosents stilling?

Behovet for helgeavløsere må reduseres.

MER HELGEJOBBING: Med mindre helgefri og mer ferietid er det rimelig å anta at arbeidet kan fordeles slik at det ikke lengre blir behov for mange deltidsansatte med liten stillingsbrøk, konkluderer artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Scanpix
MER HELGEJOBBING: Med mindre helgefri og mer ferietid er det rimelig å anta at arbeidet kan fordeles slik at det ikke lengre blir behov for mange deltidsansatte med liten stillingsbrøk, konkluderer artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Mange jobber i virksomheter som kan stenges fra fredag til mandag, og har fri hver helg. I helse- og omsorgsvirksomheter er det mye å gjøre også lørdager og søndager, så det må være bemanning også da.

Organiserte sykepleiere har forhandlet seg fram til arbeidstidsavtale med mye helgefri. Derfor trenger de som driver f. eks. sykehjem mange med f. eks. 20 prosents stilling, som helgeavløsere, og som avløsere når noen blir sykemeldt. Det er «kjekt å ha» et antall deltidsansatte som kan settes inn, også i høytider og i sommerferietiden.

Leder Mette Nord i Fagforbundet har mye rett når hun i innlegg i Aftenposten 11. august hevder at unge og nyutdannede helsefagarbeidere og sykepleiere får for lite å leve av, når de i årevis må nøye seg med f. eks. 20 prosents stilling. Dette problemet kan teoretisk sett løses med hele, faste stillinger for temmelig mange av dem som nå jobber deltid; men da ville det vel fortsatt bli behov for mange helgeavløsere?

Undertegnede mener at behovet for helgeavløsere må reduseres, ved at de som er i hele, faste stillinger jobber mange i stedet for få helger, og at de som kompensasjon for det får noen flere ferieuker i løpet av året og noe mer feriepenger!

Med mindre helgefri og mer ferietid er det rimelig å anta at arbeidet kan fordeles slik at det ikke lengre blir behov for mange deltidsansatte med liten stillingsbrøk!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.