STYRKER DEMOKRATIET: Å åpne for dobbelt statsborgerskap blir derfor et viktig bidrag til å styrke demokratiet, ikke bare i Norge, men også utenlands der nordmenn er bosatt, skriver innsenderen. Foto: Privat
STYRKER DEMOKRATIET: Å åpne for dobbelt statsborgerskap blir derfor et viktig bidrag til å styrke demokratiet, ikke bare i Norge, men også utenlands der nordmenn er bosatt, skriver innsenderen. Foto: PrivatVis mer

Debatt: Dobbelt statsborgerskap

Hvorfor anerkjenner ikke Sp og Ap nordmenn i utlandet?

Sp og Ap må slutte å omtale nordmenn i utlandet som rikfolk som ikke bryr seg om Norge. De bør heller anerkjenne dem som en viktig del av det norske fellesskapet ved å gi dem mulighet for dobbelt statsborgerskap.

Meninger

Søndag 18. november gikk Senterpartiet og Arbeiderpartiet ut i NRK og mente dobbelt statsborgerskap bare vil komme «diplomatbarn og utenlandsstudenter» til gode. Sp's Trygve Slagsvold Vedum fulgte opp i Dagbladet 23. november med å mistenkeliggjøre alle som har dobbelt statsborgerskap som en trussel mot Norges sikkerhet.

Norwegians Worldwide (NWW) mener Sp og Ap bør holde seg for gode for denne skremselspropagandaen.

Linn Helene Løken.
Linn Helene Løken. Vis mer

La oss få fakta på bordet; dobbelt statsborgerskap vil gi flere fordeler enn ulemper. Det er alle de andre partiene på Stortinget enige om, alle våre nordiske naboer, og de aller fleste land i Europa og verden for øvrig.

Norge skiller seg i dag ut som et av svært få land som ikke tillater dobbelt statsborgerskap.

Tvangsekteskap og barnebortføring må tas på alvor og Norge bør gjøre alt for å forhindre at dette skjer. Men det er en misoppfatning at dobbelt statsborgerskap vil gjøre det vanskeligere å bekjempe dette.

I proposisjonen som vil avvikle prinsippet om ett statsborgerskap hevder Kunnskapsdepartementet, som har utarbeidet proposisjonen, at det noen ganger til og med kan «være en fordel at lovverket åpner for flere statsborgerskap, blant annet ved at muligheten for at barnet taper det norske statsborgerskapet grunnet erverv av et annet bortfaller.»

Hvis personene som blir utsatt for tvangsekteskap og barnebortføring altså står i fare for å miste sine norske statsborgerskap fordi Norge bare tillater ett statsborgerskap, vil norske myndigheter i hvert fall ikke ha mulighet til å hjelpe dem. Her støtter NWW regjeringen i at det heller må fokuseres på å styrke forebyggende arbeid mot negativ sosial kontroll.

Norwegians Worldwide reagerer også sterkt på det negative fortegnet nordmenn som bor i utlandet blir omtalt med. Særlig Senterpartiet avfeier dem som privilegerte rikfolk som ikke lenger bryr seg om Norge, men heller truer rikets sikkerhet.

Det kunne ikke vært fjernere fra virkeligheten. Det er en allsidig gruppe nordmenn som bor utenfor landets grenser. De er ikke mindre norske fordi de bor i utlandet. Det er ofte langt vekk at hjertet for Norge banker ekstra sterkt. Nordmenn i utlandet er gode norgesambassadører, og er like mye del av det norske fellesskapet som nordmenn bosatt Norge.

Dobbelt statsborgerskap vil gjøre livet enklere for mange norske familier i utlandet, og det vil ha stor følelsesmessig betydning. De ønsker å bidra til demokratiet og samfunnet de lever i, uten å miste tilknytningen og tilhørigheten til Norge.

Det samme gjelder utenlandske borgere som har bodd i Norge i flere år uten å søke om norsk statsborgerskap fordi det oppleves tungt å gi opp sitt opprinnelige statsborgerskap.

Å åpne for dobbelt statsborgerskap blir derfor et viktig bidrag til å styrke demokratiet, ikke bare i Norge, men også utenlands der nordmenn er bosatt.

Vi lever i en stadig mer globalisert verden der folk studerer, jobber og forelsker seg på tvers av land og kontinenter. I 2018 går det faktisk an å ha tilknytning til mer enn bare ett land. Det er på høy tid at Senterpartiet og Arbeiderpartiet tar dette innover seg og stemmer for dobbelt statsborgerskap.

*Nordmanns-Forbundet/Norwegians Worldwide, stiftet i 1907 på initiativ av Bjørnstjerne Bjørnson, er Norges eneste interesseorganisasjon som representerer og ivaretar nordmenn bosatt i utlandet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.