DEBATT

Debatt: Dobbelt statsborgerskap

Hvorfor anerkjenner ikke Sp og Ap nordmenn i utlandet?

Sp og Ap må slutte å omtale nordmenn i utlandet som rikfolk som ikke bryr seg om Norge. De bør heller anerkjenne dem som en viktig del av det norske fellesskapet ved å gi dem mulighet for dobbelt statsborgerskap.

STYRKER DEMOKRATIET: Å åpne for dobbelt statsborgerskap blir derfor et viktig bidrag til å styrke demokratiet, ikke bare i Norge, men også utenlands der nordmenn er bosatt, skriver innsenderen. Foto: Privat
STYRKER DEMOKRATIET: Å åpne for dobbelt statsborgerskap blir derfor et viktig bidrag til å styrke demokratiet, ikke bare i Norge, men også utenlands der nordmenn er bosatt, skriver innsenderen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 18. november gikk Senterpartiet og Arbeiderpartiet ut i NRK og mente dobbelt statsborgerskap bare vil komme «diplomatbarn og utenlandsstudenter» til gode. Sp's Trygve Slagsvold Vedum fulgte opp i Dagbladet 23. november med å mistenkeliggjøre alle som har dobbelt statsborgerskap som en trussel mot Norges sikkerhet.

Norwegians Worldwide (NWW) mener Sp og Ap bør holde seg for gode for denne skremselspropagandaen.

La oss få fakta på bordet; dobbelt statsborgerskap vil gi flere fordeler enn ulemper. Det er alle de andre partiene på Stortinget enige om, alle våre nordiske naboer, og de aller fleste land i Europa og verden for øvrig.

Norge skiller seg i dag ut som et av svært få land som ikke tillater dobbelt statsborgerskap.

Tvangsekteskap og barnebortføring må tas på alvor og Norge bør gjøre alt for å forhindre at dette skjer. Men det er en misoppfatning at dobbelt statsborgerskap vil gjøre det vanskeligere å bekjempe dette.

I proposisjonen som vil avvikle prinsippet om ett statsborgerskap hevder Kunnskapsdepartementet, som har utarbeidet proposisjonen, at det noen ganger til og med kan «være en fordel at lovverket åpner for flere statsborgerskap, blant annet ved at muligheten for at barnet taper det norske statsborgerskapet grunnet erverv av et annet bortfaller.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer