Siktelser og ransaking hos kunstnere i Wara-saken:

- Hvorfor beklager ikke Erna dette?

Opprop: Solidaritet med kunstnerne bak Ways of Seeing - forsvar ytringsfriheten!

HUSET: Dette er slik huset til Tor Mikkel Wara og samboer Laila Anita Bertheussen blir framstilt i teaterstykket «Ways of Seeing».
HUSET: Dette er slik huset til Tor Mikkel Wara og samboer Laila Anita Bertheussen blir framstilt i teaterstykket «Ways of Seeing».Vis mer
Meninger

Etterspillet til teateroppsetningen «Ways of Seeing» ved Black Box teater er opprørende.

Kunsthøgskolen i Oslo, Unge Kunstneres Samfund, Norske Billedkunstnere og Norske Dramatikeres Forbund slår med dette fast følgende:

Etter vår oppfatning inneholder «Ways of Seeing» ingen virkemidler som ikke kan forsvares som kunstnerisk og politisk uttrykk. Sceneteksten og filmopptakene av husfasader befinner seg godt innenfor det man må kunne akseptere av frie ytringer i et demokrati.

«Ways of Seeing» er først og fremst et kritisk kunstverk som gjør det politisk teater skal; utfordre og stille spørsmål om makt og om samfunnet vårt. Stykkets relevans er blitt tydeliggjort på en alarmerende måte de siste dagene.

Den 13. mars gikk statsminister Erna Solberg langt i å hevde at skuespillerne og regissøren var ansvarlige for truslene mot justisministeren. De medvirkende i Black Box-oppsetningen har levd med trusler siden stykket ble oppført.

Hvorfor beklager ikke Solberg dette? Hvorfor ser hun ikke problemet ved at en regjeringsleder irettesetter teaterkunstnere? Og hvorfor irettesatte hun aldri flommen av spekulasjoner rettet mot dem?

Samtidig ble fire av kunstnerne bak forestillingen siktet av politiet for krenkelse av privatlivets fred. Politiets begjæring om husransakelse er foreløpig blitt avvist av tingretten.

Vi stiller oss med dette solidarisk med kunstnerne bak oppsetningen. Vi krever at Erna Solberg kommer med en uforbeholden unnskyldning for sin utidige innblanding i den kunstneriske friheten, som bør være beskyttet både av ambisjonene i kulturmeldingen hennes egen regjering la frem i høst, og av prinsippet om kunstens autonomi - slik den har vært forvaltet siden opplysningstiden.

Vi er også alvorlig bekymret for norske kunstneres rettssikkerhet dersom politiets siktelse opprettholdes.

Statsadvokaten bør trekke siktelsen mot de ansvarlige for oppsetningen av «Ways of Seeing» med umiddelbar virkning.

Med vennlig hilsen:

Kunsthøgskolen i Oslo, Unge Kunstneres Samfund, Norske Billedkunstnere og Norske Dramatikeres Forbund.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.