DEBATT

DEBATT: Isolasjon i fengsel

«Hvorfor besøker du meg?»

Alene og isolerte på cella forteller de innsatte jeg besøker om et liv som går fra vondt til verre. Det er på tide at vi tar grep for å stanse ulovlig isolasjon i norske fengsler.

FENGSEL: Innsatte i norske fengsler sitter for mye alene og isolerte på cella, skriver Lise Brattvåg. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, NTB/Scanpix
FENGSEL: Innsatte i norske fengsler sitter for mye alene og isolerte på cella, skriver Lise Brattvåg. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Ser jeg deg om en uke eller to?», spør han spakt.

Selvfølgelig, svarer jeg.

«Hvorfor?», spør han tilbake.

Jo, fordi et menneske er så mye mer enn man ser, og fordi ingen skal behøve å være alene. Den innsatte gir meg et forsiktig smil og jeg ser tillit i øyne hans.

Som frivillig visitor gjennom Røde Kors, har jeg besøkt mange innsatte i fengsel de siste fem åra. Under hvert eneste møte ser jeg skadevirkningene som kommer av mangel på nærhet og menneskelig kontakt. Det er viktig for alle mennesker å være nær en annen, å følge seg verdifull, få anerkjennelse og kunne snakke om hverdagslige ting. Å ha noen å dele sorger og gleder med, gir en følelse av normalitet, av likeverd.

Én av de innsatte jeg først møtte i august, så først bare ned i gulvet og lyttet. Første gang vi møttes vugget han fra side til side mens han lyttet. Han unngikk blikket mitt. Første møte var preget av skepsis og distanse. Nå, etter gjentatte møter, er han åpen og deltakende i samtalene. Han løfter blikket og smiler. Å møte en som ikke er fordomsfull er tydelig uvant for ham. Det tok tid før han lot meg være nær med ei hånd på skuldra eller en klem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer