Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT: Isolasjon i fengsel

«Hvorfor besøker du meg?»

Alene og isolerte på cella forteller de innsatte jeg besøker om et liv som går fra vondt til verre. Det er på tide at vi tar grep for å stanse ulovlig isolasjon i norske fengsler.

FENGSEL: Innsatte i norske fengsler sitter for mye alene og isolerte på cella, skriver Lise Brattvåg. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, NTB/Scanpix
FENGSEL: Innsatte i norske fengsler sitter for mye alene og isolerte på cella, skriver Lise Brattvåg. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, NTB/Scanpix Vis mer
Meninger

«Ser jeg deg om en uke eller to?», spør han spakt.

Selvfølgelig, svarer jeg.

«Hvorfor?», spør han tilbake.

Jo, fordi et menneske er så mye mer enn man ser, og fordi ingen skal behøve å være alene. Den innsatte gir meg et forsiktig smil og jeg ser tillit i øyne hans.

Lise Berge Brattvåg
Lise Berge Brattvåg Vis mer

Som frivillig visitor gjennom Røde Kors, har jeg besøkt mange innsatte i fengsel de siste fem åra. Under hvert eneste møte ser jeg skadevirkningene som kommer av mangel på nærhet og menneskelig kontakt. Det er viktig for alle mennesker å være nær en annen, å følge seg verdifull, få anerkjennelse og kunne snakke om hverdagslige ting. Å ha noen å dele sorger og gleder med, gir en følelse av normalitet, av likeverd.

Én av de innsatte jeg først møtte i august, så først bare ned i gulvet og lyttet. Første gang vi møttes vugget han fra side til side mens han lyttet. Han unngikk blikket mitt. Første møte var preget av skepsis og distanse. Nå, etter gjentatte møter, er han åpen og deltakende i samtalene. Han løfter blikket og smiler. Å møte en som ikke er fordomsfull er tydelig uvant for ham. Det tok tid før han lot meg være nær med ei hånd på skuldra eller en klem.

Innsatte i norske fengsler sitter for mye alene og isolerte på cella. Bruken av ulovlig isolasjon er til dels omfattende, men ingen har oversikt over hvor ofte det skjer.

Norske myndigheter har i årevis blitt kritisert av FNs torturkomité, Europarådets torturkomité og Sivilombudsmannen for at innsatte blir isolert for mye. De siste åra har det kommet en rekke forslag til endring. Disse må politikerne våre følge opp. Noe annet har vi som samfunn ikke råd til.

I en ny rapport fra Røde Kors om isolasjon i norske fengsler, kommer det fram at de innsatte mister troen på at framtida utenfor murene er annerledes. Flere innsatte stiller spørsmål ved om de faktisk greier å fungere i storsamfunnet. De opplever at isolasjon er dårlig rehabilitering, som ikke gjør dem godt nok rustet for livet på utsida.

Vi trenger en kriminalomsorg som bidrar til å bygge innsattes evner, tro og kunnskap til å mestre livet utenfor fengsel. Ingen, verken enkeltpersonene det gjelder eller oss som samfunn, er tjent med at de brytes ned.

Jeg kan ikke løse problemene for de innsatte jeg møter, men jeg kan forsøke å bringe litt mer normalitet inn i tilværelsen. Frivillige er ventiler for stort og smått som de innsatte har behov for å lufte. Gjennom frivilligheten ser vi menneskemøtenes makt.

Medmenneskelig kontakt og samtaler mennesker imellom bidrar til å forebygge isolasjon, og dempe isolasjonsskader.

Jeg har hørt mange vonde beskrivelser av isolasjon. Etter fem år har jeg ikke sett et eneste tegn på at isolasjon kan fremme menneskers evne til å fungere etter endt soning. Tvert imot, alt jeg har hørt og sett tyder på det motsatte, at isolasjon gjør vondt verre.

De siste åra har jeg besøkt flere unge menn som forteller at de aldri har opplevd nærhet. I isolasjonen opplever de å få bekreftet at de bare er til bry for samfunnet. Når de sitter isolert, har de god tid til å tenke slike tanker. De forteller at de mister troen på seg selv og framtida.

Mange forteller om rus og kriminalitet som lindring for vonde tanker og tøffe liv. Liv som er blitt for vanskelige å håndtere.

Jeg føler meg privilegert som får innblikk i historiene til de innsatte. Det er dessverre ofte dystre historier, som de tar med seg når de går tilbake til cellen.

Det har vært kjent lenge at Kriminalomsorgen ikke har nok ressurser til å gjøre en god nok jobb. I tillegg er norsk lovgivning mangelfull. Reglene om når personer kan isoleres, hvor lenge de kan isoleres og hva slags oppfølging som skal gis under isolasjon, er ikke gode nok.

Vi mangler også gode regler for å forebygge situasjoner som kan føre til isolasjon.

I Danmark og Sverige er minstestandarden på innsattes tid utenfor cella på 12 timer. Norge trenger også en slik standard. Det handler om menneskeverdet.

FENGSELSVIDEO: Overvåkningsvideoen fra Cleveland, Ohio vekker avsky over hele USA. Video: Cuyahoga County Jail. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer