30 ÅR SIDEN:  På formiddagen 31.oktober 1984 ble Indias statsminister Indira Gandhi drept, og samme ettermiddag begynte hevnangrepene på sikher i Delhi og andre deler av det nordlige India. Disse sikhenes hus ble brent ned i November det året.  Foto: PETER KEMP / AP PHOTO / NTB SCANPIX
30 ÅR SIDEN: På formiddagen 31.oktober 1984 ble Indias statsminister Indira Gandhi drept, og samme ettermiddag begynte hevnangrepene på sikher i Delhi og andre deler av det nordlige India. Disse sikhenes hus ble brent ned i November det året. Foto: PETER KEMP / AP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer

Hvorfor ble 1984 det mest katastrofale året i sikhenes moderne historie?

Sikhenes krystallnatt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Det bor 5-6000 sikher i Norge. Noen ønsker å glemme. Noen ønsker å huske. Men de har de samme bildene og historiene i hodet i dag for det kollektive traumet forsvinner ikke. 30 år gått - uten oppreisning, uten rettferdighet.

Hvorfor ble 1984 det mest katastrofale året i sikhenes moderne historie? Slutten av 1970- og starten av 1980-tallet var preget av væpnet konflikt mellom den indiske staten og sikh-separatister som ønsket å danne en egen stat i det nordvestlige hjørnet av India, Punjab.

De unge mennene som sluttet seg til separatistene hadde romantiske og urealistiske tanker om et hjemland for sikher mellom India og Pakistan. Et slikt land hadde jo eksistert før, visste de, under generalen Ranjit Singh.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn