Hvorfor blir fantasybøkene så like?

Populær sjablongmagi.

SATTE STANDARDEN: Harry Potter-bøkenes popularitet førte til et skred av av historier om unge helter som blir trukket inn i en magisk verden, der de blir sentrale skikkelser i kampen mellom godt og ondt. Foto: FILMWEB
SATTE STANDARDEN: Harry Potter-bøkenes popularitet førte til et skred av av historier om unge helter som blir trukket inn i en magisk verden, der de blir sentrale skikkelser i kampen mellom godt og ondt. Foto: FILMWEB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Overnaturlige elementer er nærmest obligatorisk i de mest populære ungdomsbøkene som har kommet de siste årene. Etter at vi viet forrige måneds barneboksider til bildebøker for småbarn, dykker vi derfor ned i mystikk og parallelle universer denne gangen.

Mari Moen Holsve har skrevet en av bøkene vi anmelder. Hun sa nylig til Aftenposten at noe av det beste med å skrive fantasybøker, er at du har så stor frihet.

Men hvis det er tilfellet - hvorfor blir bøkene så like?

Flere ganger har jeg intervjuet forfattere i ferd med å lansere bøker som ligner mistenkelig på internasjonale bestselgere. Ofte er de påfallende lite påvirkelige: De begynte å skrive om trollmannskoler lenge før «Harry Potter». Og nei, de har aldri åpnet en «Twilight»-bok.

Likevel er fantasysjangeren en av de mest sjablongpregede i dagens litteratur.

På et vis har vi å gjøre med ungdommens svar på krimsjangeren: Storselgende, spennende og handlingsdrevne romanserier, som kan være fantastisk gode på sitt beste - men som like ofte er over gjennomsnittlig preget av klisjéfylt språk, flate personer og variasjoner over det samme plottet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer