- Hvorfor blir jeg aldri lei av å lytte til Bach?

Forfatteren Ole Robert Sunde samarbeider med Trondheim Barokk.

SKRIVER OM INSTRUMENTER: Ole Robert Sunde (59) er en forfatter som gjennom hele forfatterskapet har grublet over musikkens magi. Foto: Jacques Hvistendahl
SKRIVER OM INSTRUMENTER: Ole Robert Sunde (59) er en forfatter som gjennom hele forfatterskapet har grublet over musikkens magi. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lillehammer under Norsk Litteraturfestival tidligere i år. Forfatteren Ole Robert Sunde står på scenen. Ved siden av ham sitter en dame og spiller cembalo, et sirlig utført og særdeles vakkert instrument. Bortenfor henne igjen, to menn, en på cello og en på teorbe. Sunde leser, tekster om musikk. Han er rett og slett gått til scenen, sammen med ensemblet Trondheim Barokk. Det er ikke uvanlig at forfattere blir akkompagnert. Men Sunde er alene om å lese essay om musikk, sammen med musikere i aksjon.

At forfatteren Sunde er språklig inspirert av musikk, er ingen i tvil om som har fulgt hans forfatterskap. Men i det siste har han stadig oftere skrevet om musikalske temaer. Hva har skjedd? Når Sunde snakker om dette, er det med en enorm glød.

- Svigerfar var veldig opptatt av den første Wienerskole, med Mozart og Beethoven i spissen. Og Brahms var hans store lidenskap. Det var han som fikk meg til å lytte til klassisk. Men det var først med barokken jeg fant min musikk. Jeg kjøpte slike billige østeuropeiske LP-plater, de kostet en slikk og ingenting. Innspillinger på den gammeldagse, langsomme måten. Men så fikk jeg tidlig på 1980-tallet høre opptak fra den såkalte tidligmusikkbevegelsen - de som spiller på tidsriktige instrumenter, blant annet. Da var det noe som falt på plass.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer