Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagens Næringslivs Salt og Pepper-spalte får pepper:

- Hvorfor bruker DNs matskribenter kvinners puppestørrelse for å beskrive restaurantmat?

Slakter Dagens Næringslivs matanmeldelse.

ANMELDT: Dagens Næringsliv anmeldte restauranten Lysverket i Bergen, og omtalte den som «hun flinke piken i klassen på 168, med b-cup og Jennifer Aniston-hår som jobber og jobber for å få fem i alt, men aldri kommer til å komme inn på medisin». På bildet er Justin Khanna, souschef, og Ingrid Solstrand, administrativ leder ved Lysverket. Foto: Paul S. Amundsen
ANMELDT: Dagens Næringsliv anmeldte restauranten Lysverket i Bergen, og omtalte den som «hun flinke piken i klassen på 168, med b-cup og Jennifer Aniston-hår som jobber og jobber for å få fem i alt, men aldri kommer til å komme inn på medisin». På bildet er Justin Khanna, souschef, og Ingrid Solstrand, administrativ leder ved Lysverket. Foto: Paul S. Amundsen Vis mer

(Dagbladet): - Det er ingen som skriver sånn om menn. Det er en nedlatende omtale av kvinner som sniker seg inn overalt, sier Eirin Eikefjord, kommentator i Bergens Tidende, til Dagbladet.

Hun sikter til Dagens Næringslivs restaurantanmeldelse av Lysverket i Bergen, som hun også refser i en kommentar i Bergens Tidende med fronttittel «Hvorfor bruker DNs matskribenter kvinners puppestørrelse for å beskrive restaurantmat?».

Anmelderne oppsummerte anmeldelsen slik: «Det er flinkt, men litt som hun flinke piken i klassen på 168, med b-cup og Jennifer Aniston-hår som jobber og jobber for å få fem i alt, men aldri kommer til å komme inn på medisin».

I kommentaren stiller Eikefjord spørsmål om det hadde fungert å snu på det; og skrevet setninger som «Du, denne japanske puddingen. Har den ikke litt samme konsistens som en typisk mannlig matskribent? – Jo! Sånn tynnfeit, med litt vel mye over magen. Akkurat som desserten, egentlig: Iskrem på øl.»

- Absurd og sexistisk

- Er dette greit? Selvsagt er det ikke det. Sånne formuleringer ville uansett aldri funnet veien inn i en seriøs restaurantanmeldelse (og hvorfor skulle de det?), skriver Eikefjord.

Til Dagbladet forklarer hun at hun mener den flåsete og plumpe stilen i anmeldelsen ikke gjør det greit å bruke kvinnekroppen på en nedlatende måte.

- Det jeg ønsker å ta opp er, hvorfor bruker man kvinners utseende for å beskrive et måltid. Dagens Næringsliv har endret denne formuleringen i ettertid, uten å skrive en forklaring på hvorfor, så det kan jo tolkes som en innrømmelse av at de selv ikke ville stå inne for den. Men det burde de i så fall forklart, sier hun.

Hun mener restaurantanmelderne har kommet med en absurd omtale, selv om hun presiserer at dette ikke er blant de verste eksemplene som finnes.

- Det å bruke kvinners kropp på en unødvendig og nedlatende måte er sexistisk, sier hun, og trekker frem et annet eksempel fra Dagens Næringsliv, fra avisens portrett av høyesterettsjustitiarius Toril Øie. Her ble Øies kropp omtalt som «liten og kompakt som en lovsamling».

- Toril Øie er blant landets dyktigste personer. Skal hun finne seg i å bli omtalt som en kompakt lovsamling? Dette skjer hele tiden, i alle mulige sammenhenger, sier Eikefjord.

- Useriøs punchline

Eieren av Lysverket, Christopher Haatuft, har også lite til overs for formuleringen, og mener den er useriøs.

- Det er irriterende etter mange år med hardt arbeid, å bli redusert til en lettbeint, humoristisk, lite faglig, subjektiv vurdering, som avsluttes med en useriøs punchline. Hva betyr den? Den betyr jo ingenting, sier han.

Han legger til at de aktivt jobber med å motarbeide det han omtaler som en mannsdominert og tidvis sjåvinistisk kultur på kjøkkenet i restaurantbransjen.

- En skulle tro at journalister bør være like bevisst på dette, sier han.

- Burde vært fjernet

Live Fedog Thorsen, reportasjeleder for Dagens Næringslivs magasin D2 og redaksjonssjef for Smak, skriver i en tekstmelding til Dagbladet at setningen ikke skulle vært publisert.

- Denne bildebruken burde vært tatt bort før trykk, og derfor har vi endret det i ettertid. Som hovedregel har ikke BH-størrelser noe i en restaurantanmeldelse å gjøre, skriver hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media