Hvorfor byggverk bryter sammen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Media omtaler stadig hendelser der bygningskonstruksjoner bryter sammen av forskjellige årsaker. I mars brakte Teknisk Ukeblad en melding om at kommunalminister Åslaug Haga vil bli stilt spørsmål i Stortinget om norske idrettshallers sikkerhet og i mai meldte bladet at svaret blir en ny forskrift om Bygningskontroll i privat regi med tilhørende offentlig godkjenning og kontroll. Noen eksempler kan belyse hvorfor slikt ikke vil hjelpe denne gangen heller:

I november 1997, brøt en del av takkonstruksjonen sammen under ombygging av Stovner Senter i Oslo. Assisterende direktør i Statens Byggetekniske etat uttalte i den forbindelse til Aftenposten at: «Dette ville ikke ha skjedd dersom den nye plan- og bygningsloven hadde vært fulgt». Som bygningsingeniør vet jeg godt at tak og andre bærende konstruksjoner, slett ikke følger plan- og bygningslover, men derimot Newtons lover og noen materiallover som for det meste har vært kjent og godt forstått i noen hundre år, og påvirkes ikke av byråkratiske dekreter.

Vinteren 1991 mente Norwegian Contractors, som bygde betongunderstell til Condeep-plattformer, at de hadde et av verdens beste systemer for «kvalitetssikring». Kvaliteten gikk likevel demonstrativt til bunns sammen med understellet til Sleipner A plattformen i august samme år. Årsaken var en ganske triviell feil som muligens ble oversett fordi man hadde blind tiltro til kvalitetssikringssystemet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer