Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor diskriminerer vi homofile?

- Det er grunnleggende urettferdig å nekte to mennesker som er glade i hverandre å inngå en forpliktende avtale om troskap, som jo giftemål er.

NY EKTESKAPSLOV: Sosialdemokrater har alltid slåss for like rettigheter og mot diskriminering. For konservative er det avgjørende å sette enkeltmennesket i sentrum slik at samfunnets institusjoner kan forandres for å bevares. Derfor reagerer vi fra hvert vårt politiske ståsted mot kampanjen som vil bekjempe det vi kaller en kjærlighetsnøytral ekteskapslov.

I Dagbladet 15. november hevder det såkalte «Nettverk for ekteskapet» at en felles ekteskapslov for homofile og heterofile er «totalitært» og vil «rive ned det norske folks forståelse av ekteskapet og kjønnsidentitet». Med egen løpeseddel og bønnemanual skal det kristne nettverket «åpne øyne, forstand og samvittighet» på norske politikere slik at de sier nei til en felles ekteskapslov.

Vi håper norske politikere ser at det er grunnleggende urettferdig og trist å nekte to mennesker som elsker hverandre å inngå en forpliktende avtale om troskap, som jo giftemål er. To mennesker velger å gifte seg fordi de ønsker en bekreftelse av gjensidig kjærlighet og ønsker å vise dette overfor andre mennesker.

I dag reflekterer ekteskapsloven den heterofile majoritetens fordommer moten homofil minoritet. Det er i strid med menneskerettighetene, og som politikere er det vår oppgave å være minoriteters forkjempere. Majoriteten har kanskje makten, men retten har de ikke.

I likhet med blant andre Øyvind Benestad (i et innlegg i Dagbladet 8.november) representerer dette nettverket mange heterofiles fordommer når de vil nekte homofile å inngå ekteskap ved å henvise til at kun heterofile samliv kan skape barn. Det er åpenbart at disse har en spesiell oppfatning av ekteskapets formål når de refererer til at homofile ikke kan få barn sammen. Ekteskapet krever ikke at partene involvert må få barn og det fungerer heller ikke på den måten at dersom du ikke har ring, så blir du steril.

I dag er ekteskap mellom homofile lovlig i blant annet Nederland, Belgia, Spania, Canada og Sør-Afrika. Det finnes noen som hevder at heterofile familier blir skadelidende av at homofile par får rett til å gifte seg. Det for det første ingen faktiske forhold som tyder på at dette har vært tilfelle i de landene der homoekteskap er lovlig, og for det andre er det tåpelig å hevde at slike ekteskap truer heterofile par. I en tid hvor flere og flere velger å skille seg, vil det kun være en styrke for samfunnet og for ekteskapet som institusjon at flere mennesker ønsker og får mulighet til å være i stabile, gode parforhold. Det homofile par vil er jo ikke å avskaffe ekteskapet, men å få tilgang til det.

Ekteskapet ekskluderer i dag mennesker fordi de har en annen legning og det er og blir diskriminering. Derfor forlanger vi at forskjellsbehandlingen av homofile opphører gjennom å fjerne partnerskapsloven og tillate trossamfunn å gjennomføre homoekteskap dersom de selv ønsker det.

Det er trist å leve i et land hvor mennesker ikke blir sett på som likeverdige når vi snakker om ekteskap som omtales som samfunnets beste ramme for et barns oppvekst og trygghet.

DISKRIMINERING: - En homofil alenepappa er godtatt som omsorgsperson, men dersom han vil gifte seg og leve i et forpliktende forhold, er det plutselig galt at han har barn. Foto: Scanpix
DISKRIMINERING: - En homofil alenepappa er godtatt som omsorgsperson, men dersom han vil gifte seg og leve i et forpliktende forhold, er det plutselig galt at han har barn. Foto: Scanpix Vis mer

Motstanderne av en felles ekteskapslov mener at det er greit å skille mellom partnerskap og ekteskap fordi utgangspunktet og forutsetningene er forskjellige. Men det finnes ingen gode grunner til å hevde at de ikke kan være like gode, om ikke bedre, omsorgspersoner og forbilder enn heterofile. Når to personer ønsker å ta seg av et annet menneske og forplikte seg til å ta ansvar for dette bør vi oppmuntre og belønne dem, ikke hindre dem.

Dagens forskjellsbehandling åpner for at dersom man heter Arve Juritzen og er homofil alenepappa blir han godtatt som omsorgsperson, men ønsker Juritzen å gifte seg og leve i et forpliktende forhold er det plutselig galt at han har barn. Kanskje løsningen for nettverk for ekteskapet blir at de mener at man skal beslaglegge alle barn som i dag lever med homofile foreldre? Homofile par må kunne bli vurdert som adoptivforeldre rett og slett fordi det beste for et hvert barn er å leve med foreldre som gir dem omsorg. Punktum. Vi jobber mot diskriminering av homofile, og vi gjør det med både åpne øyne, forstand og god samvittighet.

Hvorfor diskriminerer vi homofile?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media