DYKTIG DEBUTANT: Espen Holm har skrevet en troverdig thriller. Foto: PIRATFORLAGET
DYKTIG DEBUTANT: Espen Holm har skrevet en troverdig thriller. Foto: PIRATFORLAGETVis mer

Hvorfor dør alle topplederne som fluer?

Drivende spenning i dommedagsthriller.

||| Miljøvernaktivisten og biologistudenten Vera Lang har sett seg lei på menneskenes rovdrift på jordens ressurser, og setter seg som mål å stoppe galskapen.

Samtidig nærmer sommer-OL i London seg, og den britiske antiterrorspesialisten John Fletcher er ansvarlig for å sikre lekene mot terroranslag.

Undergangs- stemning
Det er ingenting å utsette på spenningsnivået i debutromanen til Espen Holm. Boka har et drivende tempo som gjør at de nesten 400 sidene suser avgårde, men den skiller seg fra de fleste andre thrillere med å ha en gjennomført undergangsstemning.

Hvorfor dør alle topplederne som fluer?

Verden er på vei mot stupet, og det er menneskehetens skyld, så hvorfor ikke gi dem en ekstra dytt, siden de likevel står på kanten? Det er i hvert fall hovedpersonens mål.

Vera Lang, som studerer biologi, har en djevelsk god idé om hvordan det skal utføres, og hun utnytter alle sine kontakter for å komme i gang. Snart begynner anstrengelsene å bære frukter, flere toppledere i store bedrifter dør på mystisk vis. Ingen klarer helt å sette fingeren på hva som er dødsårsaken, men man frykter det verste: At det er dødelige bakterier som spres gjennom luften.

Marerittscenario
De underlige dødsfallene bekymrer også John Fletcher, nå som OL nærmer seg med stormskritt. Han er mest på vakt mot bombeterror, dødelige gifter som kan pustes inn er et marerittscenario for sikkerhetsfolk. Hvordan kan man beskytte seg mot noe som er usynlig — uten å skape panikkstemning og ødelegge OL?

Det er ikke noe poeng i å avsløre hvordan «Syk pike» slutter, men Espen Holm har skrevet en både original og svært spennende thriller, som dessuten utmerker seg med en svært høy troverdighetsfaktor. Om det han beskriver lar seg gjøre i virkeligheten eller ikke, se det er en annen sak, men leseren blir uansett overbevist om at det er mulig. Og det er noe av hovedpoenget med god fiksjon.