KULTURENDRING: Vi trenger en kulturendring, slik at utenlandsopphold blir en naturlig del av ethvert studium, og der faglig utbytte er klart definert, skriver Iselin Nybø, forsknings- og høyere utdanningsminister, som her er på besøk på Universitet i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
KULTURENDRING: Vi trenger en kulturendring, slik at utenlandsopphold blir en naturlig del av ethvert studium, og der faglig utbytte er klart definert, skriver Iselin Nybø, forsknings- og høyere utdanningsminister, som her er på besøk på Universitet i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Utenlandsstudier

Hvorfor dro du ikke på utveksling?

Vi har en av de beste studiefinansieringene i verden, også for utenlandsstudier. Likevel reiser bare 16 prosent av norske studenter til utlandet i løpet av studietida. Det taper både den enkelte og samfunnet på.

Meninger

Når norske studenter får spørsmål om hvorfor de ikke dro på utveksling oppgir flertallet tre årsaker: Jeg vil ikke være borte fra kjæreste, barn eller venner. Det vil være en økonomisk belastning. Eller: Jeg er ikke motivert for det. I tillegg er det en del som forteller at utdanningsinstitusjonene ikke informerer godt om, eller oppmuntrer til, utvekslingsopphold.

Det er med andre ord en del å ta tak i. Derfor har vi satt i gang arbeidet med en stortingsmelding om studentmobilitet og nå ønsker jeg innspill til hvordan vi kan legge bedre til rette for at flere reiser ut. Målet mitt er at halvparten av alle studenter skal ha et utenlandsopphold i løpet av studietida. Skal vi oppnå dette må vi bryte ned noen barrierer.

I forrige uke var jeg i Sør-Afrika og der møtte jeg sykepleierstudenter på utveksling fra Norge. De fortalte meg at å ha praksis på traumeavdelingen på Livingstone hospital i Port Elizabeth er noe ganske annet enn praksis på akutten på Sykehuset Østfold. Rett og slett fordi Sør-Afrika er et land med langt mer voldskriminalitet enn Norge og de faglige utfordringene studentene får her er unike.

I Studiebarometeret svarer studenter som har vært på både korte og lange utenlandsopphold at oppholdet ga stort faglig utbytte og økt motivasjon. De som drar er altså fornøyde. Likevel blir de aller fleste hjemme, og en del blir antakelig hjemme på feil grunnlag. Hele 56 prosent av studentene som ikke hadde et utenlandsopphold i 2016 oppga nemlig økt økonomisk belastning som en barriere.

Det er synd at så mange studenter tror at utveksling er dyrt. Det er en myte.

I Norge har vi en av de beste studiefinansieringene i verden. Hvis du velger å studere i utlandet kan du ta med deg det norske studielånet ditt og du får et reisestipend fra Lånekassen. Reiser du med EUs utvekslingsprogram er det ingen studieavgifter eller skolepenger og du får et ekstra stipend i måneden fra Erasmus+.

Dette er informasjon som må nå flere studenter.

I tillegg har universitetene og høyskolene et ansvar for å legge til rette og motivere. Alle institusjonene skal tilby utenlandsopphold og det skal være lett og sømløst å få informasjon om utveksling. Vi trenger en kulturendring, slik at utenlandsopphold blir en naturlig del av ethvert studium og der faglig utbytte er klart definert.

Samtidig må vi erkjenne at utveksling ikke er mulig for alle. Derfor må vi også sørge for et internasjonalt miljø her hjemme. Internasjonale studenter kan bidra til både bedre studiemiljø og økt studiekvalitet.

Denne uka har jeg møtt 40 studentledere fra hele landet når vi for første gang har arrangert et studenttoppmøte. Studentlederne er, som meg, opptatt av at flere får internasjonal erfaring. Vi må tilrettelegge best mulig gjennom regelverk og insentiver. Jeg vil også utfordre studentene på hvordan de kan motivere hverandre til å reise ut, for når det kommer til stykket er det studentene selv som må sette seg på flyet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.