Hvorfor dro ikke Rabinowitz?

Regissørene bak filmen «Mannen som elsket Haugesund» skriver om farlige og stereotype forklaringer på det norske Holocaust

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR ET MENNESKE

blir drept - hvilke mekanismer er i gang når det er offeret selv som blir stående igjen som skyldig? Vinterens debatt om deportasjonen av jødene i 1942 har tatt for seg en problemstilling som også vi støtte på gjennom arbeidet med dokumentarfilmen «Mannen som elsket Haugesund». Espen Søbye kritiserer den norske standardforklaringen på hvorfor så mange jøder ble deportert fra Norge i 1942 - nemlig at jødene ble advart, men ikke tok advarselen på alvor.

Da vi gikk i gang med opptakene til filmen om Moritz Rabinowitz, ble det snart klart for oss at det i Haugesund i dag eksisterer en folkelig fortelling om Rabinowitz som er til forveksling lik denne standardforklaringen. Over 60 år etter at Rabinowitz ble deportert lever forestillingen om at han ikke forsto alvoret av situasjonen. Dette til tross for at Rabinowitz hadde markert seg som Norges fremste antinazist allerede fra tidlig på 30-tallet.

I forarbeidet snakket vi med krigshistorisk museum ved Haugesund og reaksjonen på vårt filmprosjekt var: «Hvilken historie vil dere fortelle? Den om hjemmefrontens forsøk på å redde Rabinowitz, eller om en gjerrig jøde som nektet å forlate pengene sine?» Vi ble senere kontaktet av flere som fortalte at Rabinowitz kunne ha unnsluppet konsentrasjonsleiren hvis han ikke hadde vært så «glad i pengene sine». Var det virkelig slik?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer