DEBATT

Dubai:

Hvorfor Dubai trenger Pilotfrue

Så lenge vestlige luksusdyr fortsetter å legge ut skrytebilder av luksusen i landet, har regimet faktisk ingen grunn i verden til å endre seg.

Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er to historier som er mulig å fortelle om Dubai. Den ene handler om svimlende luksus. Om flotte strender, om shopping, om sol, fancy hoteller og personlig oppvartning.

Den andre historien handler om et land som tidvis straffer ofre for voldtekt, som arresterer menn mistenkt for homofil oppførsel og som behandler veldig mange av arbeidsfolkene sine som slaver.

Myndighetene ønsker naturligvis å formidle historien om luksus, mens de som frarøves helt grunnleggende menneskerettigheter av regimet er helt avhengig av at vi er mange som forteller den andre historien.

Myndighetene lykkes derimot godt. Søker man på Dubai på Google gjør flere reisebyråer jobben for dem. Man kan lese om fantastiske reisemål for hele familien, om drømmeferien og morsomme aktiviteter.

Den samme jobben gjør bloggere som Pilotfrue gjennom sin egen promotering av regimet som reisemål. På et spørsmål om menneskerettighetssituasjonen i landet sier hun rett ut at hun ikke bryr seg. Utsagnet er noe moderert i ettertid, men forsøket på oppklaring er strengt tatt ikke noe bedre enn utgangspunktet.

Det etterlatte inntrykket er at Dubai rett nok har noen problemer knyttet til menneskerettighetene, men at det kan man uansett ikke gjøre noe med. Dessuten er det fint og flott og se her er noen bilder fra forrige tur.

Så lenge vestlige luksusdyr gjør PR-jobben gratis er det enkelt for regimet og alle som vil fortsette landets undertrykkende praksis rettet mot alt fra fattige arbeidsfolk til kvinner og selvsagt homofile.

Dubai bygger mye av økonomien sin på et internasjonalt image. Slik tiltrekker de seg både investeringer, er vertskap for store begivenheter og får mange turister. Så lenge landet fremstår hovedsakelig som et luksuriøst reisemål fungerer denne strategien utmerket.

Hvis fokuset derimot skulle skifte til å omhandle mangelen på helt grunnleggende rettigheter vil det derimot fort bli mer belastende å late som alt er ok mens man handler med og reiser til regimet. Gjennom å vise til hvordan forholdene faktisk er i landet kan man derfor bidra til å legge press på at landet må endre seg.

Gjennom å videreformidle myndighetenes rene propaganda bidrar man til det motsatte. Så lenge folk som Pilotfrue fortsetter å legge ut skrytebilder av luksusen i landet, har regimet faktisk ingen grunn i verden til å endre seg.

I møte med undertrykkelse har man alltid et valg mellom å formidle historien til undertrykkerne eller de undertrykte. Det er synd å se at så mange velger det første når undertrykkelsen omgis av luksusvesker og designerklær.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer