DEN SKJULTE KODEN: Her eksempler fra (fra venstre, øverst, og med klokka): «Toy Story», «A Bug's Life». «Finding Nemo», «Cars» og «WALL-E». Foto: Pixar/Disney
DEN SKJULTE KODEN: Her eksempler fra (fra venstre, øverst, og med klokka): «Toy Story», «A Bug's Life». «Finding Nemo», «Cars» og «WALL-E». Foto: Pixar/Disney Vis mer

Hvorfor dukker «A113» opp i så mange filmer?

Den mystiske koden kan ses i «Star Wars», «Mission: Impossible», «Hunger Games», «The Avengers», «Toy Story», «The Simpsons» og mange, mange fler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det dreier seg om et av de mest utbredte «påskeeggene» - en internspøk som er velkjent i filmbransjen, men har fått mang en detaljorientert filmentusiast til å klø seg hardt i hodet.

«A113» dukket opp på film for første gang i 1995, i den første «Toy Story»-filmen, som registreringsnummeret på bilen til moren til hovedpersonen Andy.

Siden har filmnerder funnet bokstav- og sifferkombinasjonen i samtlige filmer fra animasjonsstudioet Pixar, bortsett fra «Monster Inc» (2001).

Frokostblanding og klasserom I «A Bug's Life» (1998) kan «A113» ses på en pakke frokostblanding, i «Finding Nemo» (2003) er det typebetegnelsen på undervannskameraet til en av dykkerne, i «The Incredibles» (2004) nummeret på konferanserommet til skurken Buddy Pine - det hele ifølge det fandrevne oppslagsverket Pixar Wiki.

I «Monsters University» (2013) er det nummeret på et klasserom, i «Ratatouille» (2007) øremerket til en av laboratorierottene.

I «Wall-E» (2008) er «A113» særlig fremtredende, som betegnelsen på det hemmelige direktivet som gir romskipets autopiloter beskjed om ikke å returnere til Jorden. Noen spekulerer i at filmens tittel i seg selv er en referanse til «A113», siden bokstavene L og E svarer til tallene 1 og 3 på den nettnerdete stavemåten leetspeak.

I «Brave» (2012) dukker «A113» opp i form av romertall - «ACXIII» - over døra til heksas hytte.

Robot og ring Men det er ikke bare Pixar som putter «A113» i filmene sine. Fans av de animerte tv-seriene «The Simpsons», «South Park» og «American Dad» har oppdaget kombinasjonen i flere episoder opp gjennom årene.

I «The Phantom Menace», Star Wars-filmen som kom i 1999, er det navnet på en robot. I «Mission: Impossible — Ghost Protocol» (2009) dukker det opp i flere sammenhenger, blant annet inngravert i ringen til den avdøde spionen Trevor Hanaway (Josh Hollaway).

I den siste Hunger Games-filmen, «Catching Fire», kan «A113» ses i hjørnet på dataskjermen til president Snow. Også i «The Truman Show» (1998) og «The Avengers» (2012) dukker det opp på dataskjermer, ifølge Wikipedia.

Intern spøk Men selv om konspirasjonsteoretikere verden over har drømt opp alle slags merkelige forklaringer på fenomenet - som at det varsler en eller annen framtidig apokalypse den 11. mars - har det en langt mer jordnær forklaring.

Svært mange som jobber med visuelle effekter i amerikansk film har nemlig sin utdannelse fra California Institute of the Arts i Santa Clarita like utenfor Los Angeles. Der ble undervisningsrom 13 i bygningen A1 tidligere brukt av studenter innen figuranimasjon og grafisk design - i den grad at «A113» ble et begrep.

- Studentene begynte å gjemme det både i kortfilmene og langfilmene sine. Det er en sånn ting man må lete etter for å se det, forklarer animasjonsnestoren John Lasseter, i dag en av sjefene i Pixar, i denne videoen fra studioets offisielle Youtube-kanal.

«A113» er ikke det eneste «påskeegget» Pixar-animatørene morer seg med - de har det også med å legge inn bordlampa fra logoen og en liten gul plastball med ei rød stjerne i mange av sine filmer.

Litt av den samme greia finnes også i «Star Wars»-skaperen George Lucas' filmer. Han liker å legge inn tallet 1138 flere steder i sine filmer - det er en referanse til Lucas' debutfilm «THX 1138», som i dag er regnet som en science fiction-klassiker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer