Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor er alle så slemme mot Netanyahu?

Den israelske statsministeren har tatt på seg offerrollen etter korrupsjonstiltalen.

SLUKØRET: Israels statsminister Benjamin Netanyahu var ikke helt sitt vanlige jeg under gårsdagens regjeringskonferanse i Jerusalem. Foto: Sebastian Scheiner/pool/AP/NTB Scanpix
SLUKØRET: Israels statsminister Benjamin Netanyahu var ikke helt sitt vanlige jeg under gårsdagens regjeringskonferanse i Jerusalem. Foto: Sebastian Scheiner/pool/AP/NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Det er nesten ikke til å tro: Den bedrageritiltalte israelske statsministeren Benjamin Netanyahu slår tilbake og skjeller ut det israelske politiet og rettsapparatet. Han hevder seg utsatt for falske anklager, kuppforsøk og heksejakt, og nå skal han straffe de som vil straffe ham.

Er dette en statsminister i et demokratisk land? Mange begynner å tvile, bortsett fra at det finns mange likheter mellom hans kamp mot å få sannheten fram og Donald Trumps.

Begges mantra er:

De vil ikke finne noe, fordi det ikke er noe.

Netanyahu er tiltalt for bedrageri, bestikkelser og tillitsbrudd i tre forskjellige saker og risikerer opptil ti års fengsel dersom han blir funnet skyldig. Men først vil han slåss.

LAV VALGDELTAKELSE: Den arabiske valgdeltakelsen var eksepsjonelt lav i det israelske valget, der Benjamin Netanyahu kom seirende ut som statsminister, for sin femte periode. Nå hevder et PR-byrå å stå bak kontroversene. Video: CNN, NTB Scanpix, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Israelske regjeringsforhandlinger er fullstendig gått i stå, og en regjering må være på plass før vi feirer jul dersom det ikke skal bli nyvalg i mars neste år. Det vil eventuelt blir det tredje valget på elleve måneder. Og trolig er Netanyahu innstilt på et nyvalg fordi han da etter loven trolig kan bli sittende som statsminister. Men det er mange skjær i sjøen.

Støtten i hans eget parti, Likud, svekkes stadig. Gideon Sa'ar, framtredende medlem av nasjonalforsamlingen Knesset og den mest sannsynlige som etterfølger til Netanyahu, kritiserer statsministeren i harde ordelag for sitt angrep på påtalemyndighet og politi. Han vil også at Likud-medlemmene skal få anledning til å uttale seg om hvem som skal lede dem i et nytt valg.

Benny Gantz som leder partiet Blått og hvitt, jevnstort med Likud, krever ikke Netanyahus avgang, men vil at han skal si fra seg de fire statsrådspostene han har utenom å være statsminister. Den korrupsjonstiltalte statsministeren har blant annet ansvaret for helse- og sosialpolitikk. Det er bare en statsminister som kan bli sittende om det foreligger en tiltale mot regjeringsmedlemmer.

Men kanskje går heller ikke det, for lederen av det sterkt svekkede arbeiderpartiet, Amir Peretz, vil prøve saken for retten fordi han mener at Netanyahu bare er leder for et forretningsministerium og derfor ikke kan gjemme seg bak lovens bokstav.

Netanyahu er den første israelske statsministeren som blir tiltalt for en kriminell handling. Tidligere Likud-kollega Ehud Olmert trakk seg som regjeringssjef etter at det kom bestikkelsesanklager mot ham i 2008. Det har altså ikke Netanyahu gjort, men på bakgrunn av Olmert-saken vet han at det kan være lurt å satse på at lovens kvern maler langsomt. I Olmers tilfelle tok det sju år før den endelige dommen kom.

Vil så israelske velgere ha en korrupsjonstiltalt statsminister? Befolkningen er splittet. Noen mener at Netanyahu er utsatt for en heksejakt, andre at dette ikke er verre enn det mange andre israelske politikere gjennom åra har gjort. Og i manges øyne er statsministeren den eneste garantisten for sikkerhet – i et land der folk nesten til daglig fôres med informasjon og desinformasjon om hvor truet de er av palestinere og andre arabiske naboer.

Men en rekke israelere er også bekymret – både for landets demokrati, for dets anseelse i utlandet og for den smitteeffekten som kan oppstå dersom Netanyahu slipper unna en rettssak som statsminister. Og ikke minst; hvor sterkt vil en regjeringssjef stå dersom han hele tida skal måtte forholde seg til at han har en rettslig prosess gående mot seg?

Men først skal forsøkene på å danne en regjering fortsette. Etter at både Netanyahu og Benny Gantz mislyktes i å få det nødvendige flertall på 61 mandater i Knesset, er det nå nasjonalforsamlingen som skal finne en statsministerkandidat. Det skjer i løpet av meget kort tid, og vedkommende vil få 21 dager til å samle nok støtte. Det er svært få som tror at det vil skje. Det er heller ikke mange som tipper at Likud og Blått og hvitt i 12. time skal klare å bli enige om å danne en samlingsregjering. Blått og hvitt støtter et slikt forslag og vil ha roterende statsminister, men uten Benjamin Netanyahu. Og da er man like langt.

Er det noen som kan gå med hodet høyt hevet i denne dramatiske saken, er det Israels riksadvokat Avichai Mandelblit. Han har virkelig satt seg i respekt og ikke latt seg utsette for press. Det hører med til historien at han fra 2013 til 2016 var juridisk rådgiver for Netanyahu-regjeringen.

Og så får vi se hvordan Israels statsminister trives i offerrollen. Foreløpig ser det ikke så bra ut. Sjelden har vi sett en så herjet Netanyahu som da han slo tilbake mot Mandelblit & Co torsdag kveld. Verbalt var han på topp, men kroppsspråket tilhørte ikke mannen som i en årrekke har latt seg hylle som Israels Mr. Security.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media