DEBATT

Hvorfor er Norge i bunnen i Europa når det gjelder matematikkunnskaper?

Vi har dessverre vært belemret med pedagoger og politikere med sterke meninger om hvordan matematikken skal læres. Felles for dem alle er at de aldri noensinne har undervist i matematikk.

SKRIFTEN PÅ TAVLA: I Norge dreier veldig mye seg om å finne snarveier for å bli god i matematikk – å finne en kvikkfiks, skriver lektor Karl-Eirik Kval.
SKRIFTEN PÅ TAVLA: I Norge dreier veldig mye seg om å finne snarveier for å bli god i matematikk – å finne en kvikkfiks, skriver lektor Karl-Eirik Kval. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hva kan det komme av at Norge år etter år ligger helt på bunnen når kunnskaper i algebra (bokstavregning) måles? Og hvorfor blir vi ikke bedre?

Ulike deler av matematikken krever ulike ferdigheter. Én ting er for eksempel å finne gjennomsnittshøyden i en skoleklasse, noe helt annet å løse en likning. Det siste er et eksempel på regning i algebra.

Og det er med kunnskaper og ferdigheter i algebra som med å spille gitar: mye til dels kjedelig øvelse før en kommer til et nivå der det er morsomt å bruke det en har lært. Eller kanskje det er enda bedre å sammenlikne med det å lære seg å kjøre bil.

For å bli en god sjåfør må gassing, giring og bremsing nærmest gå av seg selv. En må automatisere handlingene. Først når det er gjort, kan en bruke mesteparten av oppmerksomheten på trafikkbildet – og dermed være sikker, trygg og få en oversikt nok til at en manøvrerer godt i trafikken. Dessuten er det heller ikke gøy å kjøre bil før de grunnleggende handlingene er automatisert.

Akkurat slik er det også med algebra: en må øve så mye at de enkle regneoperasjonene går av seg selv. Først da får en et overskudd til å løse vanskelige oppgaver. Norske elevers største problem i matematikken er at de ikke har øvd nok til å komme dit. Dermed kommer de heller ikke til det punktet som er noe av det mest motiverende av alt: å få fasitsvaret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer