Hvorfor er Paulo Coelho egentlig så populær?

Biografien om ham holder svarene tett inntil brystet.

SUKSESS: I dag lever Paulo Coelho økonomisk ubekymret. Foto: AGNETE BRUN
SUKSESS: I dag lever Paulo Coelho økonomisk ubekymret. Foto: AGNETE BRUN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Dette er hva man gjerne kaller en eventyrhistorie: I 1993 kjøpte nordmannen Øyvind Hagen, som den første forleggeren i verden, rettighetene til en ukjent brasiliansk forfatter, som hadde gjort suksess i hjemlandet med en fabel om en gjetergutt som legger ut på vandring for oppsøke sin skjebne.

Det skulle vise seg å være en smart beslutning: I dag er den anonyme brasilianeren blitt til verdens kanskje mest kjente forfatter, Paulo Coelho. Og den lille boka om gjetergutten, med tittelen «Alkymisten», har solgt over 65 millioner eksemplarer på verdensbasis. Det er ikke rart Hagen — nå i Bazar forlag — gjerne vil feire sin største litterære oppdagelse med utgivelsen av Fernando Morais' digre brasilianske biografi «Ordenes alkymist». Det er en besynderlig bok: pratsom, naiv, sensasjonslysten, kvelende detaljert. Men ikke uten en viss sjarme.

VerdensforfatterenI litterære kretser har det lenge vært trendy å snakke om «verdenslitteraturen», en global litterær tradisjon hvor de store forfatterne taler med hverandre på tvers av kulturforskjellene. Det er en velmenende bløff: Få ting er så styrt av språkgrenser og nasjonal nærsynthet som litteraturen. Med enkelte unntak — som Paolo Coelho: «Alkymisten» er verdens mest oversatte bok av en nålevende forfatter, med utgaver på til sammen 67 forskjellige språk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer