VIKTIG JOBB: Tonnevis med mat ødelegges i Russland. Foto: AFP PHOTO / NTB SCANPIX
VIKTIG JOBB: Tonnevis med mat ødelegges i Russland. Foto: AFP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer

Hvorfor er Putin i krig med mat?

Ødelegger mat mens 23 millioner russere er fattige.

Kommentar

(Dagbladet): Det oppleves som provoserende at mange tonn med friske matvarer destrueres i noe som likner et ideologisk raseri i Vladimir Putins Russland. Det er stort sett matvarer fra EU som brennes eller pløyes ned i jorda som om det var dritt.

Grunnen er at Russland for et år siden svarte på de vestlige sanksjonene på grunn av landets rolle i Ukraina. Svaret var å stanse importen av de aller fleste matvarer fra Vesten.

Men mange matvarer fant veien rundt systemet, og gikk via land som Hviterussland og Brasil, og ble stemplet som om de var produsert der.

I forrige uke begynte den nye kampanjen for å destruere denne maten. Den første dagen i denne kampanjen ble 300 tonn mat ødelagt. Foran TV-kameraer ble osten, kjøttet, frukten og grønnsakene valset over av bulldosere, mens politi og tollere sto og kontrollerte det hele.

Beskjeden som ble gitt var at dette var et arbeid av største betydning, som om det gjaldt landets sikkerhet.

Det gjør det også, hvis man skal tro president Vladimir Putins pressetalsmann, Dmitrij Peskov.

Han sier at han skjønner at det kan være ubehagelig å se mat brenne eller bli pløyd ned i jorda, men han sier at det må gjøres fordi man i mange tilfeller ikke kjenner matens opprinnelse, fordi den på grunn av importforbudet har byttet identitet på vei til Russland.

Likevel er det særlig to ting som gjør den demonstrative og påfallende synlige ødeleggelsen av mat er provoserende. Så provoserende at 300 000 mennesker har skrevet under på en petisjon og bedt om at maten i stedet for å bli ødelagt må bli gitt til pensjonister eller andre som trenger det.

Den ene grunnen er at matvareprisene har økt kraftig det siste året nettopp på grunn av det russiske importforbudet av mat fra Vesten. Den andre er at fattigdomsutviklingen har gått fra vondt til verre det siste året, blant annet på grunn av økte matvarepriser.

Prisen på matvarer har økt med 24 prosent det siste året. Noen har økt mye, og noen mindre. Vodka har for eksempel bare økt med 13 prosent, men det var etter at Putin ba om at prisen på vodka ikke måtte øke.

De russiske lederne som har tuklet med vodka-prisen, den siste tsar Nikolaj 2. og den siste generalsekretær Mikhail Gorbatsjov, ble begge avsatt.

Halvparten av maten i Russland importeres. Det betyr at rubelens fall i forhold til euro og dollar også spiller en stor rolle for den dyre maten. En kombinasjon av lave oljepriser og den økonomiske krigen med Vesten har derfor bidratt til de høyere matvareprisene.

Og det ser ikke ut til å bli bedre med det første. I fjor hadde russisk økonomi en nedgang for første gang siden krisa i 1998. I år forsterkes nedgangen, og ventes å bli på tre prosent.

Det hjelper ikke Russlands fattige, som nå er 22,9 millioner. Det er en økning på tre millioner fra i fjor, da tallet var 19,8 millioner. Suppekjøkken har dukket opp i mange byer.

Så, hvorfor ødelegge mat? Konfrontasjonen med Vesten er en populær sak for president Putin, som har en oppslutning på litt under 90 prosent, og som har hatt denne oppslutningen siden annekteringen av Krim i mars i fjor.

Den demonstrative ødeleggelsen av mat er trolig en del av denne konfrontasjonen. Men med brenningen og destrueringen av mat, er det mange i Russland som nå spør seg om Putin har gått for langt.