Hvorfor er så få kvinner ingeniører?

I 1945 het det at «deres karriere egentlig tilhører hjemmet».

DE MANNLIGE INGENØRENES GLANSDAGER: Entrepenøren Olav Selvaag revolusjonerte norsk byggebransje, her på sitt kontor i 1953. Foto: NTB / Scanpix.
DE MANNLIGE INGENØRENES GLANSDAGER: Entrepenøren Olav Selvaag revolusjonerte norsk byggebransje, her på sitt kontor i 1953. Foto: NTB / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| «HJERNEVASK»: I likestillingsnasjonen Norge burde arbeidsmarkedet også være likestilt, var budskapet i første episode av «Hjernevask» 1. mars. Vi ble introdusert for to konkurrerende forklaringsmodeller. Eia pekte ut en kulturell forklaringsmodell, hvis essens sa at den lave kvinneandelen i ingeniøryrket var et resultat av kjønnsrollemønstre skapt og opprettholdt av oss mennesker.

Den biologiske forklaringsmodellen kunne på den andre siden vise at kvinner er genetisk disponert for å forholde seg til mennesker og gi omsorg, mens menn mangler empati og er mest opptatt av teknikk.

MED ETT ER ikke likestillingsparadokset lenger et paradoks — det er normalen. Graden av likestilling påvirker kvinners yrkesvalg, skriver Ihle og Eia i Aftenposten 1. mars. Teorien er at i likestilte land, som Norge, vil kvinner fritt kunne velge hva de vil. Og kvinners interesser er knyttet til det å være sosial og gi omsorg — ikke teknikk. Her er det egentlige likestillingsparadoks. Det virker som om det er den norske likestillingens skyld at så få kvinner er ingeniører i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer