KOMMENTARER

Hvorfor er William Shakespeare historiens viktigste forfatter?

Han er den største psykologen av alle.

WILLIAM SHAKESPEARE: Portrett fra den første folioutgaven av skuespillene hans fra 1623, syv år etter at han døde. Foto: Scanpix.
WILLIAM SHAKESPEARE: Portrett fra den første folioutgaven av skuespillene hans fra 1623, syv år etter at han døde. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det fire hundre år siden William Shakespeare, ansett for å være litteraturhistoriens viktigste forfatter, døde i sitt hjem i Stratford-Upon-Avon, 52 år gammel. Det betyr at kjennere og entusiaster i disse dager ofte får det samme spørsmålet: Men på hvilken måte er Shakespeare relevant?

Det er et forståelig spørsmål, men det kan være vanskelig å svare på. Den som spør, tenker ofte på at fire hundre år er en stor avstand, og at menneskene på Shakepeares tid, som han skrev om og for, levde helt forskjellige liv fra oss. Hva angår formen, 1500-tallets komedier og tragedier, med sine bundne blankvers, vil denne sant nok føles fremmed for mange lesere.

Men det skuespillene handler om, er nettopp den siden av deg som ikke er knyttet til den tiden og det stedet du tilfeldigvis er født. Jeg vet ikke om noen forfatter som er en bedre observatør og psykolog enn William Shakespeare. Skuespillene hans, som «Hamlet», «Othello», «Macbeth», «Kong Lear», «Stor ståhei for ingenting» og «Romeo og Julie», er skimrende skildringer av relasjoner, maktkamp, kjærlighet, avvisning, identitetsjakt og rollespill. Han er ansett som forfatteren som brakte den moderne selvbevisstheten inn i litteraturen, og dét på en måte ingen egentlig har gjort ham etter.

Ta den mest berømte av Shakespeares hovedpersoner, Hamlet, den danske prinsen som blir fanget i et blodig hevnoppdrag etter at faren hans blir drept. Hamlet har sine tanker om det som skjer ham - samtidig som han observerer seg selv tenke, og spør seg om hvorfor han reagerer som han gjør. Han forsøker å redegjøre for seg selv, sine egne motiver og følelser, og oppdager at det ikke går. Han synker hen i seg selv. I likhet med alle som virkelig har prøvd, oppdager Hamlet at han selv er for mangfoldig for sin egen forstand. Psykologiprofessor Anders Zachrisson ved Universitetet i Oslo skriver at Hamlet kanskje er «verdenslitteraturens hittil mest komplekse karakter».

Lesere i alle aldre, verdensdeler og yrker, og med vidt forskjellig verdisyn, har latt seg inspirere av den. Filosofer, forfattere, kunstnere, psykologer, statsledere og politiske tenkere har latt seg inspirere av Shakespeares skuespill og brukt dem i sitt virke. Voltaire, Goethe, Nietzsche, Hegel, Kierkegaard, Dickens, Freud, Karl Marx, Berthold Brecht, Oscar Wilde og Virginia Woolf er bare en håndfull. De fleste av dem oppdaget Shakespeare som tenåringer og vendte tilbake til verkene resten av livet.

Abraham Lincoln og Winston Churchill var glødende entusiaster. Robert F. Kennedy brukte «Romeo og Julie» for å sette ord på savnet etter broren John F. Kennedy. Stalin fikk «Hamlet» bannlyst, fordi det overvåkede hoffet minnet for mye om hans eget styre. Joseph Goebbels ble så betatt av «Coriolanus» at han lot Shakespeare bli spilt i det tredje riket. Så rik er dette som litteratur at så mange, både varme altruister og folkemordere, synes de finner seg selv i den.

Det er derfor resultatet ofte blir semmert når velmente regissører og formidlere prøver å få Shakespeares skuespill til å handle om moderne rasisme eller miljøvern, for å vise at «det også handler om vår tid». Shakespeare handler ikke spesifikt om vår tid. Å tvinge litteraturen til å gjøre dét, ender ofte opp med å banalisere noe uendelig komplekst. Shakespeare handler om alle tider. Han vil leve i beste velgående i fire hundre år til.

POPULÆR: Claire Danes og Leonardo diCaprio i «Romeo + Juliet» fra 1996, Baz Luhrmanns filmatisering av Shakespeares berømte kjærlighetshistorie.
POPULÆR: Claire Danes og Leonardo diCaprio i «Romeo + Juliet» fra 1996, Baz Luhrmanns filmatisering av Shakespeares berømte kjærlighetshistorie. Vis mer
IKONISK: Hamlet, her spilt av Richard Burton er drømmerollen for mange skuespillere.
IKONISK: Hamlet, her spilt av Richard Burton er drømmerollen for mange skuespillere. Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer