- Hvorfor får forsida meg til å tenke at jeg bør begynne å sylte?

Ikea-katalogen har ikke kjørt det sikre kortet i år.

 SYLTEKRUKKER:  På forsida av årets IKEA-katalog er det blant annet avbildet en rekke syltekrukker. Foto: IKEA
SYLTEKRUKKER: På forsida av årets IKEA-katalog er det blant annet avbildet en rekke syltekrukker. Foto: IKEAVis mer

KATALOG: Ikea-katalogen er verdens største trykksak, den leses av 400 millioner mennesker over hele verden. Det er dermed mange menneskers smak som skal tekkes. I år kan i hvert fall ingen anklage møbelgiganten for å ha kjørt det sikre kortet på omslaget.

 KATALOG:  Forsida på årets Ikea-katalog. Foto: Ikea
KATALOG: Forsida på årets Ikea-katalog. Foto: Ikea Vis mer

Knallfargede stoler, furubord og ubehandlede Billy-hyller fylt til randen med syltekrukker sier mye om tidsånd og trendbilde, men ville neppe nådd de store salgshøyder hvis dette var et magasin man måtte betale for. Men det er innholdet som teller, og katalogen i år dreier seg om å slå et slag for hverdagsstundene. 

- Begynne å sylte? En fersk undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Ikea viser nemlig at nordmenn sliter med å strekke til i hverdagen, og har dårlig samvittighet for det. Den nye katalogen skal inspirere oss til å "ta stunden tilbake", senke skuldrene og være fornøyd med det vi har. Fin tanke det, men hvis Ikea vil at vi skal slutte med å ha følelsen av å ikke strekke til, hvorfor får da forsiden meg til å tenke at jeg egentlig også burde begynne å sylte?

PRØV DETTE HJEMME:  Metall, tre, diskré farge og en klassisk sofa — materialmiks signert Ikeas flinke stylister. Vitrineskapet i metall er en av sesongens heteste trender. Foto: Ikea
PRØV DETTE HJEMME: Metall, tre, diskré farge og en klassisk sofa — materialmiks signert Ikeas flinke stylister. Vitrineskapet i metall er en av sesongens heteste trender. Foto: Ikea Vis mer

I en katalog som dette er jeg dessuten mest interessert i å finne ut hva som er nytt. Hvilke møbler, lamper og accessoirer skal skape fornyelse i hjemmet i høst til en ok pris? Det er derfor skuffende langt mellom nyhetene. Den nye Stockholm-kolleksjonen frister med sofa i grønn fløyel eller naturskinn. Et knallgult vitrineskap i samme serie fanger også øyet.

 ORANGE: Nytt trekk til Karlstad-sofaen for den som våger å følge fargemoten! Foto: Ikea
ORANGE: Nytt trekk til Karlstad-sofaen for den som våger å følge fargemoten! Foto: Ikea Vis mer

Vi skal vise frem tingene våre, og Ikea er på trendballen. Sterke farger er viktig i interiøret igjen, og Karlstad-sofaens nye trekk Husie i oransje kan appellere selv til dem som er litt engstelig for farge på et stort møbel. Stolen Esbjörn med quiltet stoltrekk er Ikeas trendy alternativ for dem som følger med i designtimen. Det nye kjøkkensystemet Metod byr på mange muligheter, men ble lansert allerede i april, og føles ikke lenger som en nyhet. Dermed ender årets katalog mer opp som inspirasjonsmagasin enn som nyhetskatalog. Det er ikke nødvendigvis bare dumt.

Gode stylister Ikea har nemlig noen av verdens beste stylister på laget, og det er deres bilder som gjør at terningen min faller på en firer, og ikke en treer. Det er nemlig mye å lære av Ikeastylistenes spennende materialmiks, gode fargebruk og overraskende måter å sette sammen ting på. Kanskje kunne en Ikea styling Masterclass være en god idé?

 QUILT: Stolen Esbjörn er Ikeas tolkning av quiltstol-trenden. Foto: Ikea
QUILT: Stolen Esbjörn er Ikeas tolkning av quiltstol-trenden. Foto: Ikea Vis mer

Enn så lenge kan du stjele ideer gratis og i tillegg leke deg med å plassere møblene virtuelt i din egen stue i en ny funksjon i Ikea-appen. 

 GULT:  Ullteppe i Stockholm-serien. Foto: Ikea
GULT: Ullteppe i Stockholm-serien. Foto: Ikea Vis mer

Terningkast: 4

 KNALLFARGER: En sterk blåfarge på veggen, knallgule elementer og nye stoler og bord i Stockholm-serien. Foto: Ikea
KNALLFARGER: En sterk blåfarge på veggen, knallgule elementer og nye stoler og bord i Stockholm-serien. Foto: Ikea Vis mer

Helle Tjaberg har nærmere 20 års erfaring med interiør- og designjournalistikk. Hun var redaktør i norske ELLE Decoration frem til 2012, og jobber i dag som skribent og trendrådgiver. Hun skriver bloggen egetrom.no.