Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Norsk Tipping:

Hvorfor får Norsk Tipping reklamere?

Er formålet med Norsk Tipping å få flest mulig nordmenn til å spille pengespill?

ER DET GREIT? Er det egentlig greit at et statseid tippeselskap skal reklamere i det hele tatt? Etter furoren om reklame for utenlandske spillselskaper, hvorfor er det greit at det reklameres for pengespill av en aktør i Norge, spør Evert Whitehouse.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ER DET GREIT? Er det egentlig greit at et statseid tippeselskap skal reklamere i det hele tatt? Etter furoren om reklame for utenlandske spillselskaper, hvorfor er det greit at det reklameres for pengespill av en aktør i Norge, spør Evert Whitehouse. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Årets nyttårsforsett: Mer Flax!» lyser mot meg idet jeg skroller nedover VGs nettside. Reklamen er fra Norsk Tipping, og oppfordrer meg om å kjøpe Flaxlodd. Den er en av mange reklamer for Norsk Tippings tjenester som jeg har merket meg i det siste.

Er det egentlig greit at et statseid tippeselskap skal reklamere i det hele tatt? Etter furoren om reklame for utenlandske spillselskaper, hvorfor er det greit at det reklameres for pengespill av en aktør i Norge? Vi må stille følgende spørsmål: Hva er formålet med Norsk Tipping? Å få flest mulig nordmenn til å spille pengespill, eller å tilby en tjeneste til de som kommer til å spille uansett?

Om vi ser til et annet statlig monopol, nemlig Vinmonopolet, kan vi kanskje finne svar på hvordan reklame for pengespill bør behandles. Vinmonopolet reklamerer for verken alkohol eller vin, men konseptet med vinmonopol er tilnærmet likt spillmonopolet til Norsk Tipping: Staten tjener på folks uvaner.

Det er selvfølgelig en grunn til at Vinmonopolet ikke reklamerer for alkohol, det er ulovlig å reklamere for alkoholholdig drikk i Norge. Hovedgrunnen til at det et ulovlig å markedsføre alkohol er fordi det vil føre til økt etterspørsel og forbruk av alkohol.

Med denne tanken i bakhodet bør det vurderes om Norsk Tipping skal fortsette å reklamere for pengespill. Det er tross alt ikke utenkelig at flere folk begynner å spille pengespill om de ser reklame for produktene til Norsk Tipping.

Reklameforbudet mot alkohol har i tillegg «(...) til formål å opprettholde forståelse i befolkningen for at alkoholholdige drikkevarer skiller seg fra andre handelsvarer(...)».

Bør ikke reklame for pengespill og tipping også omfattes av lignende regler, ettersom det kan argumenteres at skrapelodd og pengespill skiller seg fra andre handelsvarer?

Likevel er det ingen tvil om at Norsk Tipping gjør mye godt i samfunnet gjennom utdelingen av hele sitt overskudd til gode formål, deriblant idrett, kultur og frivillige organisasjoner. Det bør opprettes en fjerde post, nemlig hjelpetiltak for spilleavhengige.

På nåværende tidspunkt går kun 0,5 prosent av inntektene til Norsk Tipping til regjeringens handlingsplan mot spilleavhengighet, det ville vært forsvarlig å øke det prosenttallet litt.

Norsk Tipping ble opprettet for å bidra positivt i samfunnet, og en naturlig utvidelse av det formålet ville være å hjelpe de som skades av Norsk Tippings virksomhet.

På denne måten skaper vi et mer omsorgsfullt og moralsk samfunn, samtidig som vi slipper den vonde bismaken av barneidrett som delvis finansieres av spilleavhengige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!