DEBATT

Hvorfor får vi ikke mer innsyn i regjeringens klimapolitikk?

I 2019 er det å forvente at vi har like mye åpenhet om planene for å holde klimagassutslipp under kontroll som pengene.

TETT: Statsminister Erna Solberg (H) og 
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) på pressekonferanse om Equinors søknad om støtte til Hywind Tampen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TETT: Statsminister Erna Solberg (H) og Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) på pressekonferanse om Equinors søknad om støtte til Hywind Tampen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagens regjering er selv stolt av sin klimapolitikk, men fratar oss andre mulighetene for å delta i debatten om den. I 2019 burde det være like stor åpenhet om klimastyringen av Norge som den økonomiske styringen av landet. Vi er milevis unna.

Behandlingen av statsbudsjettet for 2020 pågår i disse dager. Regjeringen er tydelig i sine økonomiske prioriteringer. Alle som vil kan lese om forslag til utgifter og inntekter, fordelt på kapitler og post. Partiene i opposisjon har tatt utgangspunkt i dette forslaget, og legger fram egne alternative budsjetter. Mediene dekker det hele for offentligheten. For velgerne blir forskjellen mellom partiene, og den økonomiske styringen av landet tydelig. Budsjettet behandles ferdig i desember av Stortinget.

Hva så med klimapolitikken? Der har vi også et slags budsjett som vi i det norske samfunnet må forholde oss til. Det handler om budsjettet for utslipp av klimagasser. Vi kan ikke slippe ut så mye klimagasser vi vil. Vi har klimamål som skal nås. De gir oss en maksimal mengde for hvor store utslippene kan være framover. Da trenger velgere, organisasjoner og næringslivet å vite følgende: Hvordan skal vi klare å redusere nok utslipp, slik at vi holder oss innenfor denne grensen? Hva er regjeringens konkrete tiltak for å oppnå dette? Budsjettet til regjeringen gir oss dessverre ikke gode svar. Oppsummert kan en si at klimautslippsbudsjettet legges fram i figurer og overskrifter, som gjør det umulig å etterprøve regjeringens politikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer