Hvorfor feirer ikke Gyldendal Marguerite Duras' 100 års jubileum?

Hennes viktigste romaner er aldri kommet i pocket.

JULBILEUM: I landsbyen Neauphle kjøpte Marguerite Duras et stort hus omgitt av en viltvoksende hage i 1958. Huset spiller en sentral rolle i boka «Å skrive», som nylig er utgitt på norsk av TransFe:r Forlag. Foto: Jean Mascolo/Sygma/Corbis/AllOverPress
JULBILEUM: I landsbyen Neauphle kjøpte Marguerite Duras et stort hus omgitt av en viltvoksende hage i 1958. Huset spiller en sentral rolle i boka «Å skrive», som nylig er utgitt på norsk av TransFe:r Forlag. Foto: Jean Mascolo/Sygma/Corbis/AllOverPress Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I fjor feiret Frankrike og verden for øvrig hundreåret for Albert Camus' fødsel. Hva fantes av norske utgaver i jubileumsåret? Gyldendal hadde en pocketutgave av «Den fremmede» på lager, og Cappelen Damm har fortsatt igjen noen eksemplarer av «Myten om Sisyfos».

Aschehoug derimot, som i sin tid utga romanene «Pesten» og «Fallet», og ikke minst det filosofiske hovedverket «Opprøreren», viste ingen tegn på å skulle utgi noe av dette i pocket. Den norske æren i forhold til en såpass sentral forfatter som Camus ble reddet av Bokvennen, som dukket opp med fire lekre oversettelser av ukjent Camus-stoff, det meste utgitt for første gang.

I år er det Marguerite Duras' som blir feiret. Det skjer verden rundt, fra London til New York, fra Buenos Aires til Beijing, fra Sri Lanka til Brussel. Og selvsagt i Paris. I Norge har Cinemateket vært påpasselig ute med en kavalkade som har inkludert både intervjuer, romanfilmatiseringer og filmer Duras selv har regissert. Men hva med diktningen?

Sin største betydning har Duras selvsagt hatt som forfatter, og det er slett ikke lite som har vært utgitt på norsk. Aschehoug var tidlig ute med «Moderato Contabile», som fins i en eldre pocketutgave. Det samme gjelder Gyldendal-utgivelser som «Smerten» (pocket hos Tiden) og «Demning mot Stillhavet». Dessuten skuespillet «Savannah Bay» (Samlaget) og «To erotiske fortellinger» (Solum). Ingen av disse utgivelsene har noe med jubileet å gjøre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer