Hvorfor fikk ikke Mikke Mus barn med Minni?

Forskning viser at den røde buksa kan ha ødelagt sexlivet hans.

BUKSETRØBBEL: Hvis vi skal legge forskning til grunn, kan Mikke ha det som rotter. Mindre lysten på sex på grunn av buksene sine. Foto: Copyright Disney
BUKSETRØBBEL: Hvis vi skal legge forskning til grunn, kan Mikke ha det som rotter. Mindre lysten på sex på grunn av buksene sine. Foto: Copyright Disney Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet): Er det polyester buksa til Mikke Mus er laget av? I så fall kan dette rett og slett ha gjort ham impotent, og være grunnen til at han og Minni aldri har fått barn, spekulerer Huffington Post.

På 90-tallet gjorde den egyptiske sexologen Ahmed Shafik et forskningsprosjekt på 75 laboratorierotter. Han tok på dem bukser, og lot dem ha på disse i opptil et år. Noen fikk bukser i bomull eller ull, andre måtte ta til takke med polyester, mens noen fikk blandingsstoff. Målet var å finne ut om stoffet påvirket sexlivet deres.

Noe det gjorde.

Shafik konkluderte med at rottene som hadde på seg polyester-bukser, var mindre seksuelt aktive enn alle de andre.

Og grunnen til dette, var sannsynligvis fordi polyester utvikler elektrostatiske ladninger. Noe som igjen hemmer veksten av kjønnsceller i både i testiklene og bitestiklene.

ROTTE-BUKSA: Tegning fra Shafiks forskningsrapport, og buksene rottene hans brukte. Foto: Hentet fra  Effect of Different Types of Textiles on Sexual Activity of Rats      
ROTTE-BUKSA: Tegning fra Shafiks forskningsrapport, og buksene rottene hans brukte. Foto: Hentet fra  Effect of Different Types of Textiles on Sexual Activity of Rats       Vis mer

Nobelpris

Shafik døde i 2007, men denne uka fikk forskningen hans igjen oppmerksomhet. Torsdag var det duket for Ig Nobelprisen, der Shafiks forskning ble hedret.

Ig Nobelprisen er en tradisjon ved universitetet i Harvard, en parodi på Nobelprisen, som hedrer noe av det merkeligste som er gjort innen forskning.

Første gang prisen ble delt ut, var i 1991. Da for oppdagelser som «verken kan, eller bør, gjentas». Et annet kriterie for å få prisen, er at forskningen først skal få folk til å le, deretter tenke.

Andeby kommenterer

En kommentar fra Andeby er på sin plass, her via tegneserietegneren Arild Midthun som har tegnet Donalds Duck og vennene hans siden 2004. Han har ikke reflektert mye over hvilke type stoff Mikkes bukser er laget av når han tegner, men lover å gjøre det i framtida.

- Dette kan jo være forklaringen på hvorfor det bare finnes fettere og kusiner og nevøer og nieser i Mikkes univers. Nå vil jeg si at han har en kortbukse av den ganske luftige typen, men jeg liker teorien. Jeg kommer til å bruke dette som en forklaring, sier han.

Så til neste spørsmål, hva er det med Donald?

- De bukseløse endene har tydeligvis ikke dette problemet, siden Della Duck, Donalds tvillingssøster, er Ole, Dole og Doffens mor. Hun sendte guttene sine til Donald etter at de hadde smelt av en kinaputt under stolen til faren sin mens han satt i den, og endte på sykehus, sier Midthun og legger til:

- Når det gjelder Donald derimot, har jeg fortsatt et forklaringsproblem. Her er det nok Donald og Dolly som ikke helt har fått det til, sier han.

Donald-redaktør i Egmont, Marius Molaug, har følgende Mikke-kommentar:

- Min teori er at Mikke neppe har tid til noe kjærlighetsliv. Tenk bare på hvor mye tid og energi han bruker på å jakte på skurker som Svarte-Petter, Spøkelseskladden, Mikro-Midas og andre.

Skam å få barn

Anders Giæver, journalist og forfatter av boka om Walt Disney, «Jakten på Onkel Walt» fra 2001 ler når han hører polyester-teorien.

- Nå ble Mikke «født» i 1928. Jeg vet ikke når polyester ble oppfunnet, men det var neppe vanlig i bruk i de landlige omgivelsene hvor Mikke opptrådte. Nå kan han jo ha fått polyesterbukser etterhvert, og dermed er det en medvirkende årsak, sier han.

Giæver har likevel større tro på teorien til Jon Gisle i boka «Donaldismen» fra 1972: Det å få barn i Andeby er en så stor skam at man må forlate byen og overlate avkommet til bror eller søster.

- Det forklarer jo hvorfor det ikke finnes foreldre generelt i det tradisjonelle Disneyuniverset, sier Giæver.

Menn og polyesterproblemer

Seks måneder etter at rottene til Ahmed Shafik hadde fått av buksene sine, var de like seksuelt aktive som de hadde vært før tekstilene kom på, skriver Shafik i forskningsrapporten sin.

Og som om ikke dette var nok, Shafik mente konklusjonen var overførbar til mennesker. Noen år seinere testet han hypotesen sin på 50 menn, og konkluderte: «Polyestertruser kan ha en ødeleggende effekt på menneskelig seksuell aktivitet.»

Ig Nobelprisen

  • Prisen er en parodi på Nobelprisen og deles ut ved universitetet i Harvard i oktober hvert år
  • Er organisert av det vitenskapelige, humoristiske tidsskriftet Annals of Improbable Research
  • Deles ut priser ulike kategorier: fysikk, kjemi, psykologi/medisin, litteratur og fred, ingeniørkunst, biologi og tverrfaglig forskning
  • Også norske forskere har fått priser:
  • I 2014 fikk Eigil Reimers og Sindre Eftestøl fra Institutt for biovitenskap (UiO), for å ha studert fluktadferd hos reinsdyr som ser mennesker forkledt som isbjørner
  • I 1999 fikk Dr. Arvid Vatle fra Stord for inngående å ha studert hva slags flasker folk bruker til urinprøver i sin artikkel «Unyttig om urinprøver»
  • I 1996 fikk Anders Barheim og Hogne Sandvik fra universitetet i Bergen for sin rapport om «Effekten av øl, hvitløk og rømme på appetitten til igler»
  • Samme år fikk Harald Moi, Oslo, sammen med Ellen Kleist fra Nuuk, Grønland for sin rapport «Spredning av gonoré via en oppblåsbar dukke».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer