SJELDENT: Det finnes kun 80 offentlige skulpturer av navngitte norske kvinner. For få, mener forfatterne av "Fast plass". FOTO: Marit Aas / Press
SJELDENT: Det finnes kun 80 offentlige skulpturer av navngitte norske kvinner. For få, mener forfatterne av "Fast plass". FOTO: Marit Aas / PressVis mer

Hvorfor finnes det så få statuer av kvinner?

Evige kvinner i bronse og stein

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I forbindelse med stemmerettsjubileet i 2013, satte Hilde Herming og Nora C Nerdrum i gang en kartlegging av minnesmerker over navngitte kvinner i norske offentlige rom. De fant om lag 80 slike skulpturer, et lavt antall, mener de. Langt flere kvinner burde foreviges i stein eller bronse.

Hvem da? Kanskje dette med hyllende statuer med bud på evighetsperspektiv, mest av alt er uttrykk for et patriarkalsk dominansideal, der en ypperlig ener rager over andre. Kvinner flest har muligens hatt bedre ting å foreta seg i historien enn å hige etter iøynefallende plasser på rangstigen. Jo da, og her møter vi også slike – pionerer i skoleverket, omsorgssektoren og kulturen.

Tenksomme bilder

Boka byr på essays, fotografier og leksikale artikler. Bildene er ofte tenksomme og utfordrende. De kan være tatt bakfra, med fremmedgjørende omgivelser, som når Halldis Moren Vesaas står og kikker bort på rutebilstasjonen og kjøpesenteret på Vinje. På benken ved siden av henne ligger det, ifølge teksten, «en oppslått bok som hun åpenbart holder på å lese». Vel, det gjør hun åpenbart ikke, siden hun står med ryggen til boka og ser på bussen. Ikke er boka oppslått heller. Kanskje hun la fra seg boka fordi den var kjedelig.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn