Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Palestina

Hvorfor frykter Israel fotballspillere på Gaza?

13 ledere og 22 utøvere som skulle spille cupfinale på Vestbredden i regi av FIFA er nektet å forlate Gaza.

FOTBALLFINALE: Palestinske fotballlfans under finalen i Palestine Cup mellom Khadamat Rafah Club og Balata Sports Centre i Rafah på Gazastripen i juni. Returoppgjøret på Vestbredden er ennå ikke spilt. Foto: Said Khatib / AFP / NTB Scanpix
FOTBALLFINALE: Palestinske fotballlfans under finalen i Palestine Cup mellom Khadamat Rafah Club og Balata Sports Centre i Rafah på Gazastripen i juni. Returoppgjøret på Vestbredden er ennå ikke spilt. Foto: Said Khatib / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Israel jobber hardt for å ødelegge mannsfotballen på Gaza.

PROFESSOR: Gerd von der Lippe.
PROFESSOR: Gerd von der Lippe. Vis mer

Vi så det i 2012, da Gazas beste spiller, Mamoud Sarsak, holdt på å dø i israelsk fengsel av sultestreik på grunn av fysisk og mental trakassering.

Uten lov og dom ble han flyttet rundt fra fengsel til fengsel. Bare fordi han var kvalifisert til å spille på det palestinske landslaget med fare for å bli invitert til utlandet.

Denne gangen kan den israelske menneskerettighetsorganisasjonen Gisha opplyse at 13 ledere og 22 utøvere fra Khadamat Rafah som skulle spille cupfinale mot fotballklubben i Balata flyktningleir på Vestbredden i regi av FIFA, er nektet å forlate Gaza. Det laget som vinner kamper i Rafah og på Vestbredden, er automatisk kvalifisert til deltakelse i det asiatiske Champions League. Når Israel tviholder på sin rett til å hindre sivile innbyggere å reise ut av den lille, bomba stripa, er deres begrunnelse alltid det israelske mantraet: Sikkerhet. Kampen kunne ikke spilles, men Gisha har ikke gitt opp ennå. De håper retten i Jerusalem vil støtte fotballspillerne.

Hvorfor er det så farlig for israelske maktmenn og -kvinner å holde Gazas fotballspillere innestengt? Det handler om nasjonal identitet.

Internasjonal idrett er kamp uten krig mellom nasjoner. Det er trolig i dag den største møteplass over flere dager der utøvere, trenere og ledere kan konkurrere, dyrke vinnerne og vennskap. Under viktige idrettskonkurranser, de asiatiske og afrikanske mesterskapene, EM, VM og OL spilles nasjonalsanger og landenes flagg hylles og vaier i vinden.

Det norske publikummet har nylig stirret inn i tv-ruta i flere dager for å heie på våre VM-favoritter. For de fleste land er målet å vinne. Det er ikke det viktigste for palestinerne på Gaza, for dem er den største gleden å reise ut i det hele tatt. De lever jo innesperret i det vi kan kalle for det største og lengstvarende utendørs fengselet i vår tid.

Ikke nok med at Israel også bomber fotballstadioner og klubbhus, de nekter til og med FIFAs trenere og ledere innreise til Gaza for å skolere trenere og utøvere. Derfor er de sjanseløse i de store internasjonale tevlingene.

Da jeg intervjuet Gazas fotballspillere i 2011, satt jeg på en krakk utenfor et ødelagt klubbhus uten fotballbane like ved grensa til Israel, mens en haug med israelske soldater holdt øye med oss. Israel har vist gjennom sin praksis at filosofien bak opprettelsen av staten Israel er å fjerne palestinsk nasjonal identitet. Om de ble tvunget til å innrømmet målet med statsbyggingen, måtte de derimot åpne opp for at de ikke kom til et land uten folk.

Golda Meir, statsminister i Israel fra 1969-74, skal ha sagt at det ikke finnes noe som heter palestinere. De eksisterer ikke. Derfor er idrettsutøvere fra Gaza spesielt farlige for Israel, fordi de fleste liker helter. For Israel skal Gazas helter være terrorister og ikke idrettsutøvere. Det kan ødelegge det israelske bildet de dyrker av sivilbefolkningen på den lille stripa ved Middelhavet. De må bare forstås som terrorister. Da kan de fortsette å innbille sin egen befolkning at de stryker landets sikkerhet mot palestinske terrorister. Slik legitimerer de kollektiv avstraffelse av alle sivile på Gaza.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media