Hvorfor handle i Kosovo?

I løpet av de siste ukene har det internasjonale presset på de væpnete partene i Kosovo-konflikten blitt skjerpet. Resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd 23. september om øyeblikkelig stans i kamphandlingene og tilbaketrekking av serbiske og jugoslaviske styrker, samt NATOs høynete beredskap, er eksempler på dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Et tilsynelatende ironisk moment i denne utviklingen er at pådriverne for harde internasjonale tiltak mot myndighetene i Beograd og til og med bruk av militær makt, er å finne blant fredsaktivister, humanitære- og menneskerettighetsorganisasjoner: Arvtagerne til dem som tidligere demonstrerte mot USAs krig i Vietnam og Sovjetunionens intervensjon i Afghanistan. I disse miljøene er det et felles ønske om at nasjonale grenser ikke må være til hinder for effektive, overnasjonale mekanismer for å beskytte menneskerettighetene: Det faktum at kosovoalbanerne er jugoslaviske statsborgere må ikke bety at de mister sine menneskerettigheter slik disse er definert i internasjonal lov. Konflikten i Kosovo eksemplifiserer en sentral motsetning som er innebygd i det internasjonale lovverket: Hensynet til selvstendige staters suverenitet versus det enkelte individs integritet og rettigheter. En fellesnevner i arbeidet til freds- og menneskerettsbevegelsen har alltid vært å beskytte individer og grupper mot statlig aggresjon, det vil si at menneskerettigheter veier tyngre enn prinsippet om statenes suverenitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer