GODE MINNER: 40-årsjubileum for Sommerteateret i Frognerparken feires, og Aksel Hennie var på plass. Han husker sommerteateret som en veldig morsom opplevelse den gang han var 2.klassestudent på Teaterhøgskolen i 2000.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GODE MINNER: 40-årsjubileum for Sommerteateret i Frognerparken feires, og Aksel Hennie var på plass. Han husker sommerteateret som en veldig morsom opplevelse den gang han var 2.klassestudent på Teaterhøgskolen i 2000. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Hvorfor har Aksel Hennie, Linn Skåber og Anders Baasmo Christiansen gode sommerminner fra parken?

Klart for sommerteater med Teaterhøgskolen - for 40.gang.

For generasjoner av unge skuespillere har nettopp forestillingene i sirkusteltet i Frognerparken vært en opplevelse som de aldri glemmer, uansett hvor mange store roller de får seinere i karrieren.

Derfor tok blant andre Aksel Hennie, Linn Skåber, Anders Baasmo Christiansen og Torbjørn Harr turen til Frognerparken i ettermiddag.  

I år er det nemlig 40. gang 2. klassekullet ved Teaterhøgskolen i Oslo møter publikum som profesjonelt ensemble for aller første gang.

Klassikeren «Aladdin og den vidunderlige lampen» spilles i parken i sommer, og det er Line Fougner Christensen, kjent fra «Hjerte til hjerte» som har manus og regi.

Samlende i teltet Da Aksel Hennie var 2.- klassestudent på skuespillerlinja på Statens Teaterskole i 2000, satte studentene opp «Charlie og sjokoladefabrikken» i Frognerparken.

Dagbladet spurte skuespillerne om deres verste og beste minne fra Teaterhøgskolen.

- Verste minne? Nei, det det veit jeg ikke, jeg har bare gode minner derfra, jeg. Og det var fantastisk gøy å lage sommerteater. Utrolig samlende for oss som var med. Utrolig gøy, sier Hennie til Dagbladet.

- Fikk mye slakt Linn Skåber husker at starten på skolen var tøff.

KLAR FOR MIMREKVELD: Anders Baasmo Christiansen kom i farta bare på gode minner fra Teaterhøgskolen. Han skulle ha mimrekveld med kompiser fra skolen i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KLAR FOR MIMREKVELD: Anders Baasmo Christiansen kom i farta bare på gode minner fra Teaterhøgskolen. Han skulle ha mimrekveld med kompiser fra skolen i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Mitt verste minne var nok helt i begynnelsen, for jeg trodde nok at jeg var litt bedre enn jeg var. Så jeg fikk mye slakt og gikk rett til bunns, før de lirka meg opp igjen.

- Ditt beste minne?

- Dette tette samarbeidet, og det lengter jeg egentlig etter. Som skuespiller er vi jo så heldige fordi vi ofte utvikler et tett og godt samhold, det har vi også i «Nytt på nytt». Som skuespiller jobber du med nye grupperinger hele tida , og teaterskolegruppa var den første gruppa mi. 

- Anbefaler du skuespilleryrket?

- Ja, det er det morsomste som fins. Men det er mye sorg med det også. Jeg strevde lenge med å komme inn,  jeg søkte fem ganger. Jeg var så glad da jeg kom inn at jeg var på skolen fra ni om morgen til elleve om kvelden, og jeg elsket hvert sekund, sier Linn Skåber. 

Skal ha mimrekveld - Nei, jeg kommer ikke på noen dårlige minner, sier Anders Baasmo Christiansen og legger til.

- Vi skal ha en sånn mimrekveld, vi gutta fra teaterhøgskolen. Vi skal ut og spise, så da skal vi nok komme opp med mye fint. Men jeg har ikke stilt meg inn på mimreknappen ennå. Jeg husker nesten ingenting, jeg. Men vi jobbet veldig mye. Sommeren her oppe i parken var veldig bra, sier han og forteller en liten historie.

OGSÅ TØFFE TIDER:  LInn Skåber husker at den første tida på Teaterhøgskolen var ganske tøff. - Jeg trodde nok at jeg var liff bedre enn jeg var og fikk mye slakt, sier hun. Men det er lenge siden. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OGSÅ TØFFE TIDER: LInn Skåber husker at den første tida på Teaterhøgskolen var ganske tøff. - Jeg trodde nok at jeg var liff bedre enn jeg var og fikk mye slakt, sier hun. Men det er lenge siden. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg husker at vi hadde nattevakt, for vi måtte passe på teltet. Da hadde Torbjørn Harr kledd seg ut som Freddy Kruger, med sånn Freddy-hatt og to fakler. Han sto der oppe ved Monolitten for å skremme oss. Men vi så han aldri, flirer han. 

- Vil du anbefale andre å bli skuespiller?

- Ja, hvis de ikke har noe annet de kan gjøre. Men det er tøff greier. For mange er det vanskelig å få jobb. Hvis du skal bli kjendis, fins det mange raskere veier.
- Vanskelig å gjøre som lærerne ville
Skuespiller Torbjørn Harr svarer slik på spørsmålet om sitt verste minne fra skolen.
 
- Det var vel å prøve å være flink, og prøve å få til det lærerne ba meg om, og ikke lytte til hva jeg selv egentlig ville gjøre og min egen kunstneriske, lille spire. Sommerteateret rager høyt blant de gode minnene, og det som skjer når man studerer sammen med folk og man kan stole på hverandre. At det er flere som drar hverandre fram mot et felles mål, i stedet for konkurranse.

- Vil du anbefale andre å bli skuespiller?

- Nei, det vil jeg ikke. For jeg tror at da må du virkelig ville det.      
Årets gjeng Årets teaterstudenter i telt er Mari Hauge Einbu, Stine Robin Berg Hansen, Kjersti Dalseide, Gine Cornelia Pedersen, Mikkel Bratt Silset, Ravdeep Singh Bajwa, Amell Basic og Jonas Strand Gravli.

Årets teaterskolekull lover at oppsetningen av «Aladdin og den vidunderlige lampen» blir en teaterfortelling om magi, fantasi og de gode, gammeldagse eventyrene som fortsatt har kraft til å fortelle oss noe om det å være menneske i dag.

Det blir forestillinger i sirkusteltet ved Monolitten hver dag unntatt mandager og søndag 29 juni.

Fra 19 til 29.juni vises forestillingen hele tre ganger daglig, både klokka 11.00, 13.00 og 17.00 og i perioden 31. juni til 20 juli er det forestillinger klokka 13.00 og 17.00.

 

KOM TIL FEIRING:  Her tråkker Torbjørn Harr og hans datter på den røde løperen.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KOM TIL FEIRING: Her tråkker Torbjørn Harr og hans datter på den røde løperen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
KLASSIKEREN: «Aladdin og den vidunderlige lampen» spilles i parken i sommer, og det er Line Fougner Christensen, kjent fra NRK-serien «Hjerte til hjerte» med Linn Skåber, som har manus og regi.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KLASSIKEREN: «Aladdin og den vidunderlige lampen» spilles i parken i sommer, og det er Line Fougner Christensen, kjent fra NRK-serien «Hjerte til hjerte» med Linn Skåber, som har manus og regi. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer