VENNSKAP TIL BESVÆR: - Kanskje kunne Facebook tilbudt en vennepauseknapp eller partipauseknapp så vi kan velge bort facebookvenner i 2- 3 måneder? For av og til trenger man bare en pause fra folk i deres mest desperate perioder. Vi har jo alle våre sykluser- gode og dårlige, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
VENNSKAP TIL BESVÆR: - Kanskje kunne Facebook tilbudt en vennepauseknapp eller partipauseknapp så vi kan velge bort facebookvenner i 2- 3 måneder? For av og til trenger man bare en pause fra folk i deres mest desperate perioder. Vi har jo alle våre sykluser- gode og dårlige, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hvorfor har du slettet meg som facebookvenn?

Å slette folk som venner på Facebook er ofte en befrielse. Man skal velge hvem man vil ha rundt seg - også på sosiale medier.

Meninger

Spaltist

Tonje Gjevjon

er billed- og preformancekunstner.

Siste publiserte innlegg

Ikke alle takler å bli slettet som facebookvenn. De finner seg liksom ikke i det - og forstår heller ikke at det kan ha noe med måten de opptrer i kommentarfeltene på å gjøre. Enkelte fremstiller det ofte som om deres tidligere fjesbokvenn har slått opp og de virker oppriktig forurettet.

Men facebookvennskap er ikke vennskap. En venn er en du klemmer på, kan holde i hånda og være sammen med. Facebookvennskap er ikke forpliktende og vi bruker plattformen forskjellig. Fjesboka er lots of junk, men også en kanal der man kan følge med på tematikk man er opptatt av. Det er ikke nødvendigvis personen, men det personen publiserer og kommenterer på som vekker eller ikke vekker interesse. Og selvfølgelig er det mange grunner til å slette diverse facebookvenner. Kjendiser og de mest populære har nådd grensen på 5000 og må faktisk vrake noen for å få plass til folk man finner mer interessante. De kjenner ofte ikke den de vraker en gang, de bare velger et ansikt de ikke kjenner og sletter. Livet er hardt og brutalt og den som blir vraket er jo sentrum i eget liv så da kan følelsene av å bli ditcha ta overhånd.

Jeg har kikket litt på mer kjente samfunnsdebattanters facebooksider og overhørt samtaler der folk som er ditcha som facebookvenn snakker om hvorfor de mener de er blitt unfriendet. Enkelte hevder at grunnen til at de er blitt slettet er «kritiske kommentarer» de har lagt på veggen til en «venn». Dette proklamerer de så gjerne på veggen til vennen etter at vennen har fjernet de som fjesbokvenn, gjerne i samtale med en annen som slenger dritt om tidligere felles venn på tidligere felles venn sin vegg. Denne drittkastingen kan pågå i flere måneder etter at facebookvennskapet er avsluttet. Når to-tre stykker har en samtale om hvor fæl og usaklig du er på veggen din blir det absurd. Det er som om de skulle stå på dørmatten din og snakke dritt om deg. Men sånn er facebooklivet - grensene for absurd eller ukritisk adferd er strukket.

Selv sletter jeg folk som maser eller blir nagete, ikke fordi jeg ikke tåler uenighet, men når en person kun kommenterer når hun eller han er uenig gidder jeg ikke ha den surmulinga på veggen min. Facbookvennskapets bakside er jo at vi ikke har de samme sperrene for hva vi sier, og at et facebookvennskap ikke er basert i gjensidig kjærlighet.

Facebook er en ypperlig plattform for nettroll og stalkere som blir forelsket i jakten, besatt av enkeltpersoner og som hekter seg på alt du skriver. Kombinert med mangel på humor og selvironi er det en selsom miks. Det som er overraskende er at flere av nettrollene har 9-16 jobb, men i perioder bruker store deler av arbeidsdagen på å være «sjarmtroll» på andres tråder.

Enkelte hevder at grunnen til at de er blitt slettet er «kritiske kommentarer» de har lagt på veggen din. Dette proklamerer de så gjerne på veggen din etter at du har fjernet de som fjesbokvenn, gjerne i samtale med en annen som slenger dritt om deg på din vegg. Denne drittkastingen kan pågå i flere måneder etter at facebookvennskapet er avsluttet. Når to-tre stykker har en samtale om hvor fæl og usaklig du er på veggen din blir det absurd. Det er som om de skulle stå på dørmatten din og snakke dritt om deg. Men sånn er facebooklivet - grensene for absurd eller ukritisk adferd er strukket.

Facebook er en ypperlig plattform for nettroll og stalkere som blir «forelsket» i jakten, besatt av enkeltpersoner og som hekter seg på alt du skriver. Kombinert med mangel på humor og selvironi er det en selsom miks. Det som er overraskende er at flere av nettrollene har 9-16 jobb, men i perioder bruker store deler av arbeidsdagen på å være «sjarmtroll» på andres tråder.

Selv bruker jeg facebook som en kanal der jeg kommer med ytringer og legger ut andres ytringer. Jeg er ikke interessert i cupcakes, sminke, slanking eller sykdom. For det er ikke alle nyheter vi ønsker å bruke tid på og da er unfriend- og unfollowknappen deilig å ha. Hvem har ikke blitt slettet som venn fordi man i disse krenkebonanzatider blir opplevd som hatefull. No hard feelings assa, og ofte er det jo sånn at irritasjonen er gjensidig. Og av og til blir man bare litt lei av folk og sletter de for å slippe å forholde seg til feeden de produserer. Lets face it, det kan være deilig å kutte ut folk man ikke har så mye til felles med.

Folk som blir kjipe og kommer med meningsløse anklager kombinert med vulgær sjargong blir man fort lei av. Så har du kverulantene, de vet jo ikke at de er kverulanter så de kommer aldri til å forstå hvorfor de blir slettet.

En annen gruppe er «snikerne» som bare vil følge med på hva du skriver eller sier. De er jo i grunn bare å regne som en slags spionvenn som overvåker og screenshotter dine hårreisende kommentarer. På en måte er det jo godt å vite at noen tar vare på det du utrykker.

Nå som valgkampen har startet fylles facebook med valgfleskvideoer der politikere skal menge seg med folket på bakken. Det er så flaue saker og jeg rødmer til jeg blir blå hver gang jeg ser en av disse videoene. Kanskje kunne facebook tilbudt en vennepauseknapp eller partipauseknapp så vi kan velge bort facebookvenner i 2- 3 måneder? For av og til trenger man bare en pause fra folk i deres mest desperate perioder. Vi har jo alle våre sykluser- gode og dårlige. Men uansett, å slette folk som venner på facebook er ofte en befrielse. Man skal velge hvem man vil ha rundt seg - også på sosiale medier. Og velg det gjerne med omhu, akkurat som i den fysiske virkeligheten.