HELGEKOMMENTAR VED AKSEL BRAANEN STERRI:

Hvorfor har ikke demokratiet nådd arbeidslivet?

Bedrifter er diktaturer.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er pussig at firmaer er drevet som diktaturer, hvor verken arbeidstakere eller andre som rammes av bedriftens beslutninger har noen betydelig makt over disse beslutningene. Hvorfor har ikke demokratiet nådd arbeidslivet, slik mange sosialister og sosialdemokrater har drømt om?

At bedriften skal være styrt som diktaturer har formodningen mot seg. Bedrifter er grunnleggende sett kooperativer hvor alle parter er avhengig av hverandre for å lykkes. Når vi gjør noe sammen trenger ikke alle avgjørelser fattes ved håndsopprekning, men de som tar beslutningene på vegne av oss bør sitte på vår nåde.

Arbeiderstyrte bedrifter har andre attraktive sider ved seg, som at de trolig vil dele overskuddet mer rettferdig innad i bedriften, ta mer lokalt samfunnsansvar og involvere medlemmene mer i driften. Arbeiderstyrte bedrifter kan også være mer profitable enn toppstyrte bedrifter.

Det skyldes at de bedre løser et kontrollproblem som preger toppstyrte arbeidsplasser. Det er ingen selvfølge at arbeidstakere vil yte så hardt de kan. Arbeidere vil riktignok beholde jobben eller stige i gradene, men de vil heller ikke slite seg ut. For å få arbeidstakerne til å yte mer bruker derfor arbeidsgivere ressurser på å kontrollere arbeidstakerne eller knytte straff og belønning til resultatoppnåelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer