DEBATT

Hvorfor har kongens tale blitt så stor suksess, når det han sa strengt tatt ikke henger på greip?

Hva er det norske?

BLE HYLLET: Kong Harald har fått mye skryt for sin tale under hagefesten torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BLE HYLLET: Kong Harald har fått mye skryt for sin tale under hagefesten torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor har kongens tale på slottets hagefest torsdag blitt så stor suksess, når det han sa strengt tatt ikke henger på greip? Jeg tror jeg har en forklaring. Men først litt om talens innhold, som kan oppsummeres i en setning: Vi er alle forskjellige, men likevel norske. Ja vel, tenker jeg, og hva er så det norske?

Kongen nevner ikke det norske språket, heller ikke norsk historie, politiske verdier, folkestyre eller kultur, bortsett fra at noen liker Hellbillies og noen liker Grieg. Ei heller et ord om opplysningsideene, voldsmonopolet eller humanismen. Så hva er da det norske?

Taleren gir meg ikke noe svar, ikke annet enn opplysningen om at Norge er et land i verden. Selve symbolet på Norge, Hans Majestet Kong Harald den femte har simpelthen plukket i fra hverandre det norske til han og vi sitter igjen med fjord og fjell, by og grend, vind og vær.

Det norske er simpelthen ikke noe annet enn geografi. Og det er klart det må bli en suksess. For den kulturrelativismen som akademikere, kunstnere og intellektuelle i dekonstruktivismens navn kunne flagge med for tretti år siden, og høste både professorater og stipendier for, har i dag blitt til det banneret vi alle kan samles under. Enten vi er taleskrivere på slottet, lærere fra Namsos, innvandrere fra Pakistan eller statistisk utplukkede gjennomsnittsnordmenn på hagefest med kongen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer