KOMMENTARER

Hvorfor Harald Eia (og jeg) er redd for religion

Åndenes makt.

FOREDRAGSHOLDER: Komiker og sosiolog Harald Eia holdt foredrag på UiO i går for studenter i religionshistorie. Foto: NTB Scanpix
FOREDRAGSHOLDER: Komiker og sosiolog Harald Eia holdt foredrag på UiO i går for studenter i religionshistorie. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Ekstremister dreper satiretegnere i Paris og kunder i en kosher-butikk. IS slakter for fote og kaster homofile utfor høye tårn og steiner kvinner for utroskap, og Boko Haram dreper uten hemninger i Nigeria.

Det er kanskje litt paradoksalt, men nettopp derfor kan det virke provoserende på folk at du sier du er redd for religion. For da er du vel redd for islam, og klarer ikke å se forskjell på ekstremist og moderat? Stiller du spørsmålstegn ved utsagnet til Børge Brende om at Paris-terroren «har ingenting med islam å gjøre», så er du kanskje rasist? I det minste Pegida-sympatisør.

Harald Eia gikk løs på temaet i går i et foredrag for studentene i religionshistorie på UiO. «En litt irrasjonell frykt», understreket han - og la inn så mange forbehold og avvæpnende vitser som det er mulig i et løpet av en 30 minutters analyse av hvorfor religion er skummelt. I alle fall hvis man går analytisk til verkst, og bruker historien som perspektiv.

Du har kanskje lagt merke til at det særlig er religiøse i Norge (bortsett fra Vebjørn Selbekk!) som har vært opptatt av ikke å krenke muslimer med Muhammed-karikaturer? Støre er religiøs, og får varm støtte av Knut Arild Hareide for «å være nyansert». Som Eia påpekte: Det er et relativt nytt fenomen at religiøse forvarer andre religioners krav på respekt. Normalen har heller vært å forfølge vranglære og drepe kjettere. Slik som den kristne sekten katarene i senmiddelalderens Europa. Pave Innocent III beordret militær makt satt inn mot katarene, og massakrerte blant annet en by med 20 000 innbyggere. Reformatoren Luther utga en bok med tittelen «Jødene og deres løgner».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.