DEBATT

Debatt: Filippinene

Hvorfor ignorerer utenriksministeren drap på uskyldige mennesker?

Som venn av Filippinene er det spesielt viktig at Norge tar avstand fra det som skjer, skriver Ina Roll Spinnangr,

For fred: Børge Brende signerer en felleserklæring om unilaterale våpenhviler med representater fra Filippinene tidligere i år.  Fra venstre: Jesus Dureza (GPH), Børge Brende, Norges ambassadør til Filippinene Erik Førner og representant for kommunistbevegelsen National Democratic Front of the Philippines (NDFP) Jose Maria Sison. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
For fred: Børge Brende signerer en felleserklæring om unilaterale våpenhviler med representater fra Filippinene tidligere i år.  Fra venstre: Jesus Dureza (GPH), Børge Brende, Norges ambassadør til Filippinene Erik Førner og representant for kommunistbevegelsen National Democratic Front of the Philippines (NDFP) Jose Maria Sison. Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Er det på grunn av Kjartan Sekkingstad eller vår rolle i fredsprossen at Børge Brende tier om president Dutertes massedrap? Eller er det fordi ofrene er rusavhengige?

Bildene fra Filippinene er grusomme. Hver natt dreper maskerte menn mennesker mistenkt for bruk eller salg av narkotika; politiet opererer med lister. Bilder av halvnakne, bakbundne menn skutt til døde er blitt dagligdagse.

Maia Szalavitz har i Washington Post omtalt det som et folkemord, og henviser til Duterte selv, som har uttalt: «Hitler massakrerte tre millioner jøder … det er tre millioner rusavhengige … jeg ville slaktet dem med glede … for å få slutt på problemet landet mitt har og redde neste generasjon fra fortapelse».

Hitler drepte riktig nok over seks millioner jøder, men sammenlikningen burde være nok til å få Norge og Brende til å reagere. Som fredsnasjon og menneskerettighetsforkjemper må vi rette hard og utvetydig kritikk mot Dutertes pågående forbrytelser mot menneskeheten.

Vi har dessverre sett det mange ganger før: Et land med store sosiale problemer møter disse med spørsmålet «hvem har skylden»? En gruppe mennesker blir så identifisert som årsak til problemene, og det manes til frykt og hat overfor gruppen. Deres menneskeverd blir redusert til ingenting, og de gjøres rettighetsløse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer