Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Filippinene

Hvorfor ignorerer utenriksministeren drap på uskyldige mennesker?

Som venn av Filippinene er det spesielt viktig at Norge tar avstand fra det som skjer, skriver Ina Roll Spinnangr,

For fred: Børge Brende signerer en felleserklæring om unilaterale våpenhviler med representater fra Filippinene tidligere i år.  Fra venstre: Jesus Dureza (GPH), Børge Brende, Norges ambassadør til Filippinene Erik Førner og representant for kommunistbevegelsen National Democratic Front of the Philippines (NDFP) Jose Maria Sison. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
For fred: Børge Brende signerer en felleserklæring om unilaterale våpenhviler med representater fra Filippinene tidligere i år.  Fra venstre: Jesus Dureza (GPH), Børge Brende, Norges ambassadør til Filippinene Erik Førner og representant for kommunistbevegelsen National Democratic Front of the Philippines (NDFP) Jose Maria Sison. Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er det på grunn av Kjartan Sekkingstad eller vår rolle i fredsprossen at Børge Brende tier om president Dutertes massedrap? Eller er det fordi ofrene er rusavhengige?

Ina Roll Spinnangr, Foreningen Tryggere Ruspolitikk.
Ina Roll Spinnangr, Foreningen Tryggere Ruspolitikk. Vis mer

Bildene fra Filippinene er grusomme. Hver natt dreper maskerte menn mennesker mistenkt for bruk eller salg av narkotika; politiet opererer med lister. Bilder av halvnakne, bakbundne menn skutt til døde er blitt dagligdagse.

Maia Szalavitz har i Washington Post omtalt det som et folkemord, og henviser til Duterte selv, som har uttalt: «Hitler massakrerte tre millioner jøder … det er tre millioner rusavhengige … jeg ville slaktet dem med glede … for å få slutt på problemet landet mitt har og redde neste generasjon fra fortapelse».

Hitler drepte riktig nok over seks millioner jøder, men sammenlikningen burde være nok til å få Norge og Brende til å reagere. Som fredsnasjon og menneskerettighetsforkjemper må vi rette hard og utvetydig kritikk mot Dutertes pågående forbrytelser mot menneskeheten.

Vi har dessverre sett det mange ganger før: Et land med store sosiale problemer møter disse med spørsmålet «hvem har skylden»? En gruppe mennesker blir så identifisert som årsak til problemene, og det manes til frykt og hat overfor gruppen. Deres menneskeverd blir redusert til ingenting, og de gjøres rettighetsløse.

Duterte uttalte sågar i valgkampen at man kunne «glemme menneskerettighetene» hvis han ble valgt. Siden den gang har 700.000 mennesker overgitt seg til myndighetene i frykt og 3600 er så langt funnet drept.

FN har varslet en gransking av landet, og det er bekymring i EU. Duterte har så langt møtt kritikken fra andre land med respektløs avfeiing og fornærmelser: Han har bedt Barack Obama om å dra til helvete, og viste nylig fingeren til EU. Trolig må inngripende sanksjoner iverksettes for at Filippinene skal ta kritikken til følge. Spørsmålet er hvor mange mennesker som må miste livet før vi vil gjøre noe.

Som venn av Filippinene er det spesielt viktig at Norge tar avstand fra det som skjer. Om det skulle utvikle seg til noe som likner et folkemord er det langt mer alvorlig enn gisselsituasjonen som tok slutt tidligere i høst og fredsprosessen vi deltar i.

De pågående massedrapene bør overskygge andre hensyn, særlig sett i lys av presidentens antydninger om at dette bare er begynnelsen på noe langt verre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!